hoffelner-linz.com
StoryEditor

Pasca na vodičov. Čerpacie stanice v cudzine strhávajú zálohu stovky eur

26.09.2016, 12:20

Pre miestnych ľudí je to bežná záležitosť, vodič z našich končín ale môže tvrdo naraziť. Pri tankovaní na malých čerpacích staniciach v Rakúsku, Francúzsku či Švajčiarsku často zabezpečuje platenie automat. Z karty si však okrem ceny za benzín či naftu strhne aj tučnú zálohu v rozmedzí 100 až 300 eur, píše Michal Pavec pre Lidovky.cz.

Pri tankovaní na okraji rakúskeho mesta Graz sa s nečakanou platbou stretol 31-ročný Peter. K malej benzínke prišiel natankovať na radu svojich známych. Cena bola výhodnejšia ako na diaľnici. O zálohe, ktorú mu automat strhne, vedel.

"Kamarátka mi povedala, že peniaze mi na účet prídu čoskoro späť. Pred tankovaním som priložil kartu k stojanu a automat sa ma nemecky spýtal, či mi môže nablokovať zálohu sto eur. Potom som nabral benzín a odišiel. Lenže som netušil, že sa peniaze nevrátia v horizonte hodín, ako som si myslel, ale za tri dni," hovorí Peter, ktorý bol na dovolenke s rodinou.

"Aby sme mali rezervu na neočakávané výdavky, poslala nám rodina pre istotu nejaké peniaze," uzatvára Peter príbeh, ktorý rozhodne nie je ojedinelý.

Čím drahšia krajina, tým vyššia záloha
Zástupcovia Ústredného automotoklubu (ÚAMK) potvrdzujú, že v západnej Európe ide o pomerne rozšírený jav.
Vo Švajčiarsku, Rakúsku, Belgicku či škandinávskych krajinách s vodičom v menších čerpacích staniciach často komunikuje už len automat. Ak je na mieste obsluha, potom v mnohých prípadoch predáva len občerstvenie, noviny alebo cigarety.

"Výška požadovanej zálohy sa líši podľa krajiny, v ktorej tankujete, a jej bežných cien. Vo Švajčiarsku, kde je palivo drahšie, sa môžete stretnúť so zálohou až 300 eur. Tú vám reťazec vráti späť na účet až o niekoľko dní," opisuje Igor Sirota z ÚAMK.

Automaty nevracajú
Pri cestovaní po diaľnici sa s týmto postupom vodiči nestretnú. Na mieste je obsluha, terminál pripravený na všetky druhy platieb a záloha žiadna. Pokiaľ ale ľudia chcú ušetriť a tankovať lacnejšie, mali by sa pripraviť na platobné zvyklosti v danej krajine.

Lokálne čerpacie stanice akceptujú len niektoré karty. Skúšať napríklad American Express vo Francúzsku býva márne. "Pri pumpách väčšinou visí zoznam prijímaných kariet. Reťazce vydávajú aj svoje vlastné. Úplnou istotou však nemusí byť ani hotovosť. Do automatu musíte bankovku často vložiť vopred, a pretože väčšinou nevracajú, môže sa stať, že vloženú sumu nedočerpáte," varuje Sirota.

Drahšia večerná prevádzka
Na inú odlišnosť pri tankovaní v zahraničí už server Lidovky.cz upozornil v minulosti. V
o večerných hodinách, a to platí aj u veľkých čerpacích staníc, sa cena paliva výrazne zvyšuje, až o dvanásť centov za liter oproti bežnej cene. Ide o snahu znížiť prevádzku večer a v noci.

Tento jav je typický pre Rakúsko, Nemecko alebo Švajčiarsko. Teda krajiny, ktoré sú pre našich dovolenkárov tranzitné aj cieľové. Vysoké ceny palív v Nemecku a ďalších spomínaných krajinách držia na vysokej hladine až do šiestej ráno, keď začnú padať dole až k poludniu, keď zhruba na dve hodiny vyskočia opäť nahor.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-02-29 12:34:06 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad schválil koncentráciu čerpacích staníc TAM a Tanker 03 - Modified: 2024-01-10 15:00:34 - Feat.: - Title: Otočka v cenách benzínu po troch týždňoch poteší slovenských vodičov. Tí po novom ušetria aj na diesli 04 - Modified: 2023-12-25 10:14:52 - Feat.: - Title: Slovnaft im neverí. Poliaci chcú na Slovensku preraziť cez lacné samoobslužné pumpy 05 - Modified: 2023-12-18 21:01:57 - Feat.: - Title: Kybernetický útok paralyzoval takmer tri štvrtiny čerpacích staníc v Iráne
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 10:55