SegwayReuters
StoryEditor

V Prahe zakázali segwaye, nám to nehrozí

05.08.2016, 00:00

Obľúbené elektrické vozidlá segway sa po centre Prahy už kĺzať nemôžu. Mesto tak reagovalo na sťažnosti občanov. V Bratislave však takéto problémy nie sú. „Incidenty so segwayistami sme v meste zatiaľ neriešili. Pri využívaní týchto zariadení by však mali byť nanajvýš ohľaduplní voči chodcom a zbytočne ich neohrozovať,“ upozorňuje hovorca bratislavských policajtov Peter Pleva.

Rozdiel vo veľkosti trhu
Bratislava Segway, ktorá ako jediná organizuje prehliadky pre turistov na týchto strojoch, vidí rozdiel v odlišnom nasýtení trhu. „V Prahe behá vyše 250 segwayov a o trh sa bije viac než 15 spoločností. My máme k dispozícii len jedenásť strojov a prehliadky robíme v malých skupinkách. Naše trasy sú navrhnuté tak, aby sa po pešej zóne jazdilo iba minimálne,“ opisuje Martin Pál, manažér spoločnosti.

Podľa tohtoročnej novely zákona o cestnej prevádzke sa už v Česku jazdci na segwayoch nepovažujú za chodcov a obce dostali možnosť obmedziť im vstup do ulíc. V Prahe situáciu vyhrotila nehoda, pri ktorej sa žena na segwayi zrazila s električkou a skončila v nemocnici s otrasom mozgu. Po podnetoch od polície a jednotlivých mestských častí pristúpilo mesto k zákazu segwayov v centre, a to tak na chodníkoch, ako aj na cestách. Sťažnosti posielali aj samotní občania, ktorí sa cítili byť na chodníkoch dvojkolkami ohrození a obmedzovaní.

Žiadne sťažnosti
„Mestská časť nezaznamenala do dnešného dňa žiadne sťažnosti na tieto zariadenia. V prípade, že dôjde k ohrozeniu obyvateľov alebo turistov mesta, budeme postupovať v zmysle platných nariadení a predpisov,“ hovorí Nora Remiarová z komunikačného oddelenia bratislavského Starého Mesta.

Na Slovensku môže na vozidle jazdiť len osoba staršia ako 15 rokov, musí mať na sebe prilbu a v noci aj reflexné prvky. Môžu chodiť aj po chodníkoch a cyklistických trasách, ale len za sebou a nie rýchlejšie ako chodci. Zákaz jazdy sa v Prahe vyhne policajtom, ktorí si vykonávanie služobných povinností na elektrických dvojkolkách obľúbili. Na Slovensku takto motorizovaných ochrancov zákona nájdeme napríklad v Michalovciach.

01 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 02 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 03 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 04 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 05 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 02:37