autoforum.cz
StoryEditor

Hackeri napadli nový systém merania rýchlosti. Menili značky a z vodičov urobili „alzákov“

02.08.2016, 12:54
Autor:
dpidpi
Nové úsekové meranie na diaľnici do Prahy má nedostatočné zabezpečenie pri odosielaní dát. Niekto pozmenil fotky z policajného radaru.

Zrekonštruovaná česká diaľnica dostala aj prvé úsekové meranie. Systém jednoducho meria medzi dvoma vzdialenými bodmi (asi tri kilometre) priemernú rýchlosť auta na základe času, za ktorý úsek prejde.

Systém síce funguje, no ako sa presvedčili české úrady, nie je dokonalý.Vyhotovené fotografie totiž automaticky odosiela príslušným obecným úradom, no bez potrebnej ochrany údajov. Slabosť systému využili hackeri, ktorí fotografie pozmenili tak, že z nich nie je možné identifikovať vodiča a ani „ešpézetku“.

A tak sa na fotografii pozeráte na šoférujúceho mimozemšťana z Alzy, ktorý sedí v aute s neexistujúcou poznávacou značkou. Nie je však známe, koľko fotografií hackeri upravili alebo či sa zabezpečenie radaru podarilo napraviť.

Takto zaslaná fotografia, samozrejme, nie je práve použiteľná a vodičovi, ktorý porušil stanovenú rýchlosť o 18 kilometrov za hodinu nič nehrozí. Okrem toho teoreticky nič nemusí hroziť akémukoľvek vodičovi, ktorý na danom mieste poruší rýchlosť. Práve nedostatočné zabezpečenie a overenie údajov je pri týchto úkonoch kľúčové. Právnik by mohol takéto zasielanie fotografií napadnúť.

O chybe sa však vedelo vopred. Miestna obec si objednala analýzu, pri ktorej došla k záveru, že pri súčasnom stave môže dôjsť pri pokutovaní k omylu. „Za súčasného stavu nie je zasielanie dokumentácie priestupkov zo strany Polície ČR overené, a teda môže dôjsť k fatálnemu prechmatu. V prvej skupine dodanej dokumentácie priestupkov chýbalo navyše jednoznačné zabezpečenie – digitálny podpis,“ uvádzalo sa v správe, ktorú zverejnila MF Dnes.

Takýto systém merania rýchlosti je postavený pri Brne a je jediný v celej Českej republike. Plánuje sa však inštalácia ďalších piatich.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 21:35