StoryEditor

Škoda ukázala nové SUV. Plánuje aj vlastnú X6-tku

07.07.2016, 14:22
Kodiaq sa naplno ukáže v septembri, prevezie sedem ľudí a pravdepodobne to bude najdrahšia Škoda v ponuke.

Česká automobilka dovolila pár vybraným novinárom sa previezť v novom SUV, ktoré bude jedným z najdôležitejších. Síce ešte zamaskované, ale plne funkčné. Toto auto zastúpi rolu najväčšieho rodinného auta, ktoré bude v ponuke. A zrejme v základe aj najdrahšieho. Základná cena môže byť veľmi príbuzná až vyššia na úrovni toho, čo dnes ukazuje Superb. Teda asi 24-tisíc eur.

Aj keď si od Superbu zoberie viacero technológií, Kodiaq bude najvyspelejším autom od Škody. Dá sa povedať, že konečne dostane výbavu, ktorá bude akejkoľvek konkurencii v triede vyrovnaná. Napríklad Škoda bude mať po prvýkrát LED svetlá, vyhrievanie volantu, kamerový systém okolo celého auta či sledovanie mŕtvych uhlov. Nemajú chýbať nové dotykové a väčšie obrazovky či neoficiálne sa očakáva aj displej namiesto klasických budíkov.

Kodiaq dostane aj novinky prebraté od áut z koncernu, ako zosilnenie zvuku z prednej časti kabíny, napríklad od vodiča k cestujúcim či deťom na zadných sedadlách cez reproduktor. V rámci testov mal Kodiaq prejsť terénom od polárnych kruhov až po oblasti rovníka. SUV malo prekonať 2 milióny kilometrov a aj keď nie je primárne postavené do terénu, nemá sa v ňom stratiť.

Škoda Auto

Aj do terénu

Dostane tak off-road režim, ktorý upraví vlastnosti auta alebo asistent pre zjazd z kopca. Štvorkolku bude zabezpečovať, samozrejme, Haldex. K dispozícií bude aj verzia len s pohonom predných kolies. Podobne ako v Superbe budú aj v Kodiaqu dáždniky, škrabka na ľad nesmie chýbať a dokonca príde aj novinka. Dvere dostanú špeciálny vysúvací ochranný plast, aby nepoškodili napríklad blízko stojace autá alebo samotné dvere buchnutím o stenu.

Novinka od Škody bude navyše moderné auto stále pripojené na internet, kde môže do máp aktualizovať údaje z premávky. Podvozok bude mať nastaviteľnú tuhosť ako pri Superbe. K dispozícií bude päť motorov, kde základom bude 1,4 TSI s výkonom 125 koní (nebude sa však predávať v Českej republike a zrejme ani u nás).

Ďalšie benzínové verzie majú 150 koní (1,4 TSI) a 180 koní v podaní 1,8 TSI. Diesel ponúkne pri motoroch 2,0 TDI 150 koní a 190 koní. Všetky motorizácie bude možné kombinovať s pohonom 4x4 a automatickou (6- a 7-stupňové DSG) či manuálnou prevodovkou.

Škoda Auto

Škoda sa chce zmeniť

Škoda postaví Kodiaq minimálne na 17-palcové kolesá a maximálne 20. Kufor je kapitola sama osebe. Dokáže ponúknuť 720 litrov pri piatich miestach v aute.

Prvé dojmy hovoria najmä o veľmi dobrých jazdných vlastnostiach a odhlučnení v kabíne. To však nie je koniec. Škoda plánuje aj nové SUV, ktoré bude mať športový vzhľad a skosenú zadnú strechu ako pri známom modeli BMW X6 či Mercedes-Benz GLE coupé. No zatiaľ, kým Kodiaq sa zdá výborne nastavené a moderné auto, športová novinka sa bude úplne vymykať tomu, čo má Škoda vo svojom podpise. A tým je simply clever. Chce ho však predovšetkým dosať do Číny, no podľa informácií iDnes.cz nemá mať tento model zatvorené dvere ani do Európy. 

Ani BMW X6 sa nepredáva dobre pre to, že je to praktické SUV. Zdá sa, že Škoda chce začať vyrábať aj úplne iné autá ako doteraz a trúfa sa na iné ciele, prečo si ju ľudia aktuálne kupujú.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-02 13:14:11 - Feat.: - Title: Očakávaná Dacia už aj na Slovensku: Koľko stojí ľudové SUV pre masy v novej forme?
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 11:23