StoryEditor

Bašternák porušil predpisy. Nechajte ho, je to náš človek, povedal policajtom ich šéf

07.06.2016, 13:26
Autor:
TASRTASR

Ladislav Bašternák má prepojenia na policajných funkcionárov. Tvrdí to opozícia. Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) to dnes v pléne dokladoval úradným záznamom z polície z bratislavského Nového Mesta.

Vyplýva z neho, že policajný funkcionár žiadal policajnú hliadku, ktorá zadržala Bašternáka pre porušenie cestných pravidiel, aby Bašternáka nechala tak. "Je to náš človek," píše sa v zázname, z ktorého citoval Lipšic.

"Komu by volal?"

Bašternáka policajná hliadka zastavila 29. júna 2012 po tom, čo pri šoférovaní prešiel cez plnú čiaru. Nemal zapnutý ani bezpečnostný pás a okrem iného neposlúchol výzvu polície, aby vypol motor. Policajti mu chceli dať pokutu 150 eur.

Bašternák niekam podľa záznamu telefonoval, pýtal si meno policajta, názov útvaru, kam patrí. Tlmočil to do telefónu a žiadal, aby to vybavili. Následne policajtom volal ich šéf, aby Bašternáka nechali tak. Tí napriek tomu pokračovali a chceli Bašternákovi zadržať aj vodičský preukaz. Ten napokon pokutu zaplatil.

"Ak si pán Bašternák vybavoval 150-eurovú pokutu cez svoje známosti, čo by urobil, keby išlo o miliónové vratky? O 12 rokov basy? Komu by volal?" obrátil sa na poslancov Lipšic. Zároveň sa ich spýtal, kto v sále verí, že si Bašternák nevybavoval miliónové vratky dane z pridanej hodnoty. "Ruku hore," vyzval poslancov a následne po prezretí si sály skonštatoval, že nikto.

"A nikto neverí ani tomu, že si nevybavoval, aby trestné stíhanie voči nemu nikdy nezačínalo," doplnil Lipšic v súvislosti s daňovým podvodom, ktorým mal podľa opozície Bašternák okradnúť ľudí. Podľa Lipšica je tiež problém, že v byte, ktorý je postavený zrejme z ukradnutých peňazí, býva predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD). Opozícia vyzýva premiéra, aby sa odtiaľ vysťahoval, ministra Roberta Kaliňáka navrhuje odvolať.

"Chcete nahradiť spravodlivosť"

Lipšic poukázal aj na vypracovanie sťažností, ktoré ale nikdy neboli odoslané. Navrhol, aby minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) predložil parlamentu informáciu, v koľkých prípadoch od roku 2010 do súčasnosti napísali a pripravili zamestnanci Kriminálneho úradu finančnej správy sťažnosť proti uzneseniu policajta, avšak takto pripravená sťažnosť nebola v zákonnej lehote podpísaná a odoslaná orgánom činným v trestnom konaní.

"Chcete nahradiť spravodlivosť vy a Igor Matovič. Preto som v tejto koalícii, že vy ste pre mňa nedôveryhodní. Mám s vami osobné skúsenosti. Pôjdeme si svojou cestou," reagoval Eduard Adamčík zo #Siete. Lipšic a Matovič budú podľa neho ďalej súdiť iných a získavať materiály ako citované uznesenie "nejakým" spôsobom. Adamčík pochybuje, že Lipšic získal materiál čestne.

Podľa Ľuboša Blahu zo Smeru-SD trpí Lipšic stihomamom. "Stihomam označuje pocity prenasledovania, podozrievavosť, vzťahovačnosť a vytváranie predstáv, ktoré nezodpovedajú realite," definoval Blaha s tým, že stihomam sa objavuje pri rôznych psychických ochoreniach, ale výnimočne aj u psychicky zdravého jedinca. "Napríklad pri veľkej vyčerpanosti alebo v náročnej životnej situácii. Pán kolega, oddýchnite si, prosím vás. Stihomam je nebezpečný a keď vidíte v každom policajtovi zločinca, je to stihomam. Ste obyčajný táraj a trpíte stihomamom," uzavrel Blaha.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 14:37