StoryEditor

Máte elektromobil? Začnete platiť, jazdenie zadarmo už skončilo

04.05.2016, 00:00
Autor:
dpidpi
Najväčší poskytovateľ nabíjačiek od mája spoplatnil svoju sieť.

Jednou z najväčších výhod, ktoré majú elektromobily na Slovensku, je využívanie dobíjacích staníc zdarma. Za energiu sa neplatilo, pritom za posledné roky sa sieť nabíjačiek na Slovensku násobne rozšírila. A to z obyčajných aj na kvalitné rýchlo nabíjačky, ktoré za pár minút dokážu elektromobilu dať dojazd na úrovni desiatok až stoviek kilometrov.

Najväčšia nabíjacia sieť na Slovensku, za ktorou stojí GreenWay, však od mája mení podmienky. Po dlho avizovanom spoplatnení siete k tomu skutočne pristúpila. Samotná nabíjacia sieť stála spoločnosť stovky tisíc eur, a tak sa dalo očakávať, že logicky pristúpi aj k tomuto kroku. K dispozícii sú aktuálne paušálne programy, ale aj možnosť zaplatiť len za to, čo skutočne nabijete.

Nič sa nezmenilo na tom, že ak chcete sieť využívať, musíte byť zaregistrovaným používateľom a máte vlastnú špeciálnu kartu. Pri programe Zero (bez paušálnych poplatkov) sa platí 50 centov za minútu nabíjania. A tu môže vzniknúť problém. Minúta dobíjania nemusí vždy znamenať to isté, teda pri rôznych autách nenabijete rovnaké množstvo energie.

Závisí to od viacerých aspektov. Od elektromobilu, stavu batérie či dokonca teploty. V Európe sa často využíva aj okrem minút iná jednotka - kW, ktorá vie presne odmerať, koľko ste energie prečerpali.

GreenWay ďalej ponúka ešte dva ďalšie programy. Stred portfólia má Optimal so sadzbou 20 centov za minútu, no už paušálnym mesačným poplatkom 19 eur. Najvyšším v ponuke je program Full, kde zákazník zaplatí 69 eur s tým, že jeho tarifikácia bude 10 centov za minútu nabíjania. GreenWay uvádza, že za 20 minút ich nabíjačka bežne dobije 80 až 90 kilometrov.

A práve tento posledný program je najvhodnejší pre niekoho, kto elektromobil nabíjal denne v tejto sieti. Cena za nabite elektromobilu a jazda s ním je v tomto prípade už veľmi porovnateľná s prevádzkou bežného motorového vozidla. Za predpokladu, že by ste ho nabíjali len v tejto sieti.

Ak ho nabíjate doma, stále platí, že 100 kilometrov sa rovná asi 2 až 4 eurám. Spoločnosti, ktorá na Slovensku vlastní množstvo nabíjacích stojanov, zatiaľ v našej krajine nikto nekonkuruje. Existujú len klasické nabíjačky, ktoré stavajú napríklad mestá či obchodné centrá.

Elektrické nabíjačky podobnej kvality má len Tesla, ktorá má svoje stojany zatiaľ len pri Zvolene. Tie môžu využívať stále zadarmo len majitelia Tesly.

01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 10:44