StoryEditor

Najlepšie svetlá bude mať BMW. Dostanú laser

21.02.2014, 23:55
Autor:
stlstl
Nové BMW i8 bude prvé sériovo vyrábané auto s laserovými LED svetlami, ktoré dosvietia na 600 metrov.

Od jesene tohto roka sa BMW stane prvým výrobcom vo svete, ktorý bude ponúkať vozidlo vybavené prednými svetlami s novou laserovou osvetľovacou koncepciou. Prostredníctvom tejto technológie, ktorú predstavili na autosalóne IAA 2011 vo Frankfurte, sa BMW i8 stáva historicky prvým plug-in hybridným športovým vozidlom a zároveň prvým sériovo vyrábaným automobilom, ktorý bude mať úplne novú laserovú technológiu k dispozícii.  Základná verzia BMW i8 je vybavená vysoko intenzívnymi a energeticky úspornými full-LED prednými svetlami, no doplnkové zvýšenie výkonu diaľkových svetiel pomocou laserovej technológie predĺži ich dosah až do 600 metrov. To znamená, že už aj tak slušný dosah LED svetiel sa dokonca zdvojnásobí. Novou laserovou technológiou je možné zvýšiť energetickú efektivitu o ďalších 30 percent oproti už teraz úsporným LED svetlám.

Spoliehajú sa na kamery

Okrem nižších energetických nárokov je výhodou laserových svetiel podstatne vyššia intenzita osvetlenia cesty bez toho, aby zahriali okolitú oblasť. Laserové diódy sú až desaťkrát menšie než konvenčné svietiace diódy (LED). Výška reflektorov sa teda mohla zredukovať z predošlých 9 na menej ako 3 cm. Laserové predné svetlá sú extrémne jasné a farbou sú blízke dennému svetlu, čiže sú príjemné pre ľudské oko. Niekoľko vysokovýkonných diód emituje výrazne združený lúč cez špeciálne šošovky do fluorescenčnej fosforovej substancie v predných svetlách. Táto substancia premení lúč na silné biele svetlo, až desaťkrát intenzívnejšie ako pri konvenčných svetelných zdrojoch. Vďaka vysokej intenzite a takmer ideálnej povahe lúčov je systém s laserovými diódami celkovo ešte efektívnejší. A ako iste viete, v kombinácii s kamerou riadeným asistentom diaľkových svetiel systém eliminuje oslnenie vozidiel pred vami a v protismere. BMW i8 je prvé sériovo vyrábané vozidlo na svete, vybavené touto inovatívnou technológiou. Ako to už býva u noviniek zvykom, v priebehu nasledujúcich rokov sa futuristicky orientované laserové svetlá dostanú aj do ďalších modelov BMW.

Boli až príliš silné

Svetlá vyvinulo BMW v spolupráci s firmou Osram. Aké sú ich výhody v porovnaní s LED svetlami? Vyšší výkon, jasné, ale o koľko? LED diódy svietia pri diaľkových svetlách intenzitou 180 luxov, zatiaľ čo laserové svetlá až 344 luxov. Pre porovnanie xenónové lampy svietia 120 luxov a bežné svetlá 100 luxov. Svetlo je vytvorené laserovou diódou a fluorescentným fosforovým materiálom. Je monochromatické, čo znamená rovnakú vlnovú dĺžku jednotlivých vĺn, čo je vhodné pre kvalitné osvetlenie najmä dlhých vzdialeností. BMW dokonca tvrdí, že pri testoch dosiahli výkon cez 400 luxov, no znížili ho, pretože reflexné dopravné značky už pri takom výkone "pálili oči".

Snímky: BMW

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk

01 - Modified: 2006-01-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aproximácia rozumu
01 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur 02 - Modified: 2024-03-25 13:00:00 - Feat.: - Title: Umiernenejší dizajn? BMW odhalilo svoje SUV budúcnosti, vyrábať sa bude budúci rok 03 - Modified: 2024-03-21 11:22:31 - Feat.: - Title: Automobilke BMW sa darí, vykázala nárast tržieb za posledné obdobie aj za celý minulý rok 04 - Modified: 2024-03-14 14:36:24 - Feat.: - Title: Tržby aj zisk nemecnej automobilky BMW vlani stúpli. Kľúčovým ťahúnom rastu boli elektrické vozidlá 05 - Modified: 2024-02-08 13:15:00 - Feat.: - Title: Nová generácia praktického kombíku od BMW: Úctyhodný kufor nerobí rozdiely
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 17:49