StoryEditor

Investícia desaťročia. Jaguar je realitou, na Slovensku vytvorí tisícky pracovných miest

10.12.2015, 23:00
Vláda Roberta Fica dnes oficiálne potvrdila príchod prestížnej automobilky Jaguaru Land Rover.

Ešte pred rokom by to vyzeralo ako správa z roviny sci-fi. Situácia na automobilovom trhu, konkurenčné prostredie v okolitých krajinách i rastúce náklady u nás nedávali veľké predpoklady, aby si nejaká automobilka vybrala práve Slovensko. Všetky teórie a predpoklady sa však ukázali ako bezpredmetné.

Britská automobilka Jaguar Land Rover si na expanziu definitívne vybrala Slovensko. Predstavitelia vlády v piatok podpísali investičnú zmluvu so spoločnosťou Jaguar Land Rover. „Som nesmierne rád, že sa tu môžeme stretnúť pri tejto významnej príležitosti. Je to obrovský úspech pre Slovensko,“ vyhlásil Fico na tlačovej konferencii.

Môžem potvrdiť, že Jaguar Land Rover otvára svoju prevádzku v Nitre. Sme veľmi hrdí, že vytvoríme na Slovensku nové pracovné miesta. Slovensko je pre nás veľkou príležitosťou,“ povedal generálny riaditeľ automobilky Ralph Speth.

Veľkosť investície ju zaraďuje medzi najväčšie v histórii samostatného Slovenska. Podľa predbežných odhadov by mala výška investície dosiahnuť 1,5 miliardy eur. Priamo v nitrianskom závode má vzniknúť štyritisíc miest.

Tisícky pracovných miest

Ďalšie tisícky vytvoria dodávatelia a subdodávatelia. „Navyše každé vytvorené pracovné miesto v automobilovom priemysle umožní vytvoriť ďalších 2,5 pracovného miesta v pridružených odvetviach,“ tvrdí analytik Capital Markets Lukáš Lóci. Indický denník The Economic Times dokonca odhadol, že Jaguar vytvorí u nás až 50-tisíc nových pracovných miest. Naši analytici však tieto odhady považujú za nadnesené.

Faktom je, že kvôli automobilke vzniknú tisícky nových miest, čo môže spôsobiť bitku o zamestnancov. Generálny riaditeľ personálky McROY Luboš Sirota pre HNtelevíziu upozornil, že automobilka môže povysávať trh a zobrať kvalifikovaných ľudí iným firmám.

So stavebnými prácami automobilky by sa malo začať už začiatkom budúceho roka. Príchodu britskej automobilky, ktorá sa venuje výrobe drahých a luxusných automobilov, predchádzal súboj medzi Slovenskom a Poľskom.


Čítajte aj: 

Automobily bez šoféra zlákali aj značku Samsung

Slovenská fabrika Kia stavila na vynovený model Sportage


Továreň by mala začať prevádzku v roku 2018, jej výrobná kapacita by mala dosiahnuť 300-tisíc vozidiel ročne. Automobilka Jaguar Land Rover, ktorá je súčasťou indickej skupiny Tata Motors, už v auguste podpísala predbežnú dohodu o výstavbe slovenského závodu.

Expanzia naberá na obrátkach

Slovenský premiér Robert Fico vtedy podpis memoranda označil za míľnik k získaniu obrovskej investície pre Slovensko. Automobilový priemysel je už v súčasnosti jedným z hlavných ťahúňov našej ekonomiky, vozidlá na Slovensku montujú tri automobilky.

O továreň Jaguar Land Rover sa popri Slovensku uchádzala aj Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Turecko, neskôr sa výber zúžil na Poľsko a Slovensko. Podľa skorších informácií by automobilka mohla na Slovensku investovať okolo 1,4 miliardy eur a získať od Slovenska investičné stimuly v objeme 400 miliónov eur.

Rozsiahla expanzia subdodávateľov však už teraz naberá na obrátkach. Ak voľba padne na Nitru, odhady zverejnené Národnou bankou Slovenska hovoria o vzniku viac ako 17-tisíc nových pracovných miest.

Prvé stovky z nich vznikajú v Žarnovici. Rakúsky výrobca hliníkových komponentov Neuman Aluminium rozširuje na Pohroní svoju výrobu.

Za 2,6 milióna eur prebuduje a zmodernizuje staré výrobné haly v areáli bývalého drevárskeho závodu Preglejka. „Po prestavbe sa bude v priestoroch realizovať druhotné spracovanie hliníkových profilov na výrobu rôznych hliníkových súčiastok a konštrukcií pre automobilový, strojársky, elektrotechnický a stavebný priemysel,“ uvádza sa v zámere spoločnosti Neuman Aluminium Services Slovakia, ktorý predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie.


Svetové automobilky na Slovensku

12. marec 1991 - Volkswagen Slovakia

Vláda SR, Bratislavské automobilové závody (BAZ), a. s., a koncern Volkswagen podpísali 12. marca 1991 základnú dohodu o podnikateľskom zámere a vytvorení novej spoločnosti. V januári 1999 došlo k zmene právnej formy VW Bratislava, s. r. o., na VW Slovakia, a. s.

15. január 2003 - PSA Peugeot Citroën Slovakia

Uskutočnilo sa podpísanie investičných dohôd. Záujem SR o získanie investície francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën sa 8. januára 2003 premietol do schválenia vládneho návrhu zmluvy o investičnej spolupráci medzi touto spoločnosťou, SR a mestom Trnava.

18. marec 2004 – Kia Motors Slovakia

Vláda SR a prezident spoločnosti Hyundai Kia Automotive Group Chung Mong Koo podpísali v Bratislave Memorandum o porozumení, ktoré zabezpečilo realizáciu podpísaných investičných zmlúv Slovenska so spoločnosťami KIA Motors Corporation a Hyundai Motor.

11. augusta 2015 - Jaguar Land Rover

Britská automobilka Jaguar Land Rover 11. augusta 2015 podpísala so slovenskou vládou memorandum o zámere postaviť svoj nový závod v Nitre. Na tému významnej investície mimoriadne zasadla aj slovenská vláda. Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorila silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra.

01 - Modified: 2007-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poradňa
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 04 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozbeh elektroáut na Slovensku: Pomoc automobilkám naberá kontúry 05 - Modified: 2024-03-30 12:16:54 - Feat.: - Title: KVÍZ: Zahanbení zostanú aj niektorí experti. Dokážete spoznať autá len podľa dizajnu?
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 09:45