StoryEditor

Ženevská revolúcia? Litrové auto od Volkswagenu

05.03.2013, 18:30
+VIDEO | Model XL1 neváži ani tonu a dokáže ísť rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu.

Automobil, ktorý dokáže nabrať celkom slušnú rýchlosť, neváži ani tisíc kilogramov, no čo je najhlavnejšie - má spotrebu len jeden liter na sto kilometrov.

Zdá sa vám to ako science fiction? V prípade Volkswagenu a jeho modelu XL1 je to realita. „Je to auto budúcnosti,” vyhlásil pre HN Vilola Danico Benetti. Tento Talian, ktorý píše pre magazine Gentleman, dodáva, že pevne verí, že sa tento model dostane do skutočnej sériovej výroby.

XL1 je staro-nová novinka. Nemci jej prototyp totiž svetu prvýkrát ukázali už pred dvomi rokmi.

Čím teda toto auto ohúrilo na ženevskom autosalóne odbornú verejnosť natoľko, že ho zaradili medzi revolučné vozidlo? Nejde len o prototyp, teda auto, ktoré sa vyrobí len jedno. Nemci plánujú XL1 uviesť do života, hoci zatiaľ iba v podobe limitovanej série. Ako na tlačovej konferencii povedal predseda predstavenstva Volkswagenu AG Martin Winterkorn, fabrika v Osnabrucku vyrobí 50 kusov XL1: “To či sa ich vyrobí viac, určí dopyt.”

Mimochodom, XL1 je dvojmiestny plug-in hybrid. Hoci cena nebola na autosalóne prezradená, zrejme pôjde o drahší automobilový kúsok. Auto sa bude ručne montovať, pričom bude vyrobené z hliníka a karbónových vlákien. „Práve vďaka tomu Volkswagen dosiahol jeho super hmotnosť, ktorá je 795 kilogramov a zároveň dokáže vyvinúť rýchlosť 160 kilometrov za hodinu,“ reaguje švajčiarsky novinár Walter Daetwyler z magazínu Insider.

Od našej vyslanej redaktorky Petry Jamrichovej

 

 Podrobné spravodajstvo zo Ženevy nájdete v zajtrajších HN

 

01 - Modified: 2004-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojenský majetok
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 20:20