StoryEditor

Najrýchlejšie SUV sveta patrí Tesle. Pozrite sa

01.10.2015, 00:00
Tesla Motors uviedla na trh nový crossover Model X.

Obrovské čelné sklo, vyklápacie dvere či neviditeľný „sluha“, ktorý otvorí majiteľovi dvere, keď sa priblíži. To je len pár vymožeností, ktoré si budú môcť dopriať majitelia nového crossoveru Modelu X od Tesla Motors. Šéf spoločnosti Elon Musk je síce na dielo svojej firmy pyšný, tvrdí však, že keby bol vedel, do čoho ide, asi si vystačí aj s menším počtom noviniek. „Myslím si, že sme sa nechali s X-kom trochu uniesť. Nie som si istý, že by mal ktokoľvek toto auto vyrábať,“ povedal ešte pred jeho verejným predstavením.

Cieľom Tesla Motors je podľa Muska dokázať, že každé auto môže byť poháňané elektrinou. Model X má byť príkladom, že aj SUV, ktoré je vhodné pre veľkú rodinu, môže byť plne elektrické. Vlastniť Teslu sa však nerozlučne spája s nálepkou luxusu, preto má Model X viacero vymožeností, ktoré doteraz na trhu vidieť nebolo. „V tom aute je toho oveľa viac ako je potrebné na jeho predaj. Niektoré z tých vecí sú také zložité, že keby sme vopred vedeli náročnosť a cenu, ktorú vývoj bude stáť a komplexnosť, ktorá sa s tým spája, myslím si, že by sme tam tých noviniek dali trochu menej,“ vyhlásil Musk. Auto označil za najzložitejšie vozidlo, aké bolo kedy vyrobené.

Predaj je zatiaľ značne obmedzený cenou 132-tisíc dolárov, Tesla však plánuje spustiť výrobu áut cenovo dostupných aj pre širšiu verejnosť. V predaji im v budúcnosti môžu pomôcť aj súčasné problémy viacerých značiek po emisnom škandále. „Nový model od Tesla Motors vďaka škandálu okolo Volkswagenu má výrazné šance na úspech, vypovedá o tom aj slogan, ktorým sa snažia zaujať, žiadne emisie, žiadne náklady,“ povedal analytik Capital Markets Peter Svoreň a dodal, že problémy okolo dieselových motorov budú mať bezpochyby vplyv na elektromobily a ich rastúcu popularitu. Podľa automobilového odborníka Jiřího Šimaru zo spoločnosti Cyrrus však „masovému rozšíreniu elektromobilov bráni vysoká cena, čo neovplyvní ani súčasná kauza Volkswagenu. Skôr je možné, že sa do popredia dostanú hybridné autá“.

Predaj Modelu X sa len začína, po verejnom predstavení v kalifornskom Fremonte odovzdal Musk kľúče prvým šiestim majiteľom elektromobilu tohto typu na svete.

01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-17 08:53:21 - Feat.: - Title: Nabíjanie elektromobilov a fotovoltika 04 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím 05 - Modified: 2024-04-15 14:18:28 - Feat.: - Title: Nové nabíjačky elektromobilov v Únii berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 11:32