StoryEditor

Američania chystajú prvé 3D auto. Vyrobia ho pred ľuďmi

26.03.2014, 09:56
Autor:
iHNediHNed

3D tlač je stále populárnejšou témou a ľudia aj firmy premýšľajú o možnostiach jej využitia. Jednou z nich by mohla byť aj stavba vozidla. Tým by šlo obísť náročný proces lisovania kovových dielov automobilu. Americká firma Local Motors teraz oznámila, že také auto postaví. Zatiaľ ale nezverejnila bližšie špecifikácie vozidla. Jasné je len to, že pôjde o menší elektromobil určený pre mestskú prevádzku. Značka navyše ani neoznámila, koľko percent vozidla bude vytlačené na 3D tlačiarni a koľko bude vyrobené tradičnejšími spôsobmi.



Elektrický automobil sa predstaví na septembrovej výstave International Manufacturing Technology Show (IMTS) v Chicagu. Práve pre prevádzku v tomto meste bude určený. Prvý kus si kúpi Asociácia pre výrobné technológie. Local Motors proces 3D tlače predvedie priamo na výstave, keď počas jej konania diely vozidla pred návštevníkmi vytlačia a následne zostavia.

Local Motors už má za sebou pozoruhodný projekt off - roadového vozidla Rally Fighter (na obrázku). Ten vznikol na základe dostupných zdieľaných technológií, informácií a postupov. Jednoduchšie povedané, komunita nadšencov okolo spoločnosti si ho navrhla a skonštruovala sama. Auto sa vyrába v dvoch malých manufaktúrach v štátoch Massachusetts a Arizona. Pikantné je, že si ho budúci zákazník musí prísť do fabriky postaviť z dodaných dielov sám. Vozidlo je možné dostať za 99 900 dolárov. Firma vyrába aj motocykle, trojkolky, detská autíčka alebo hračky.

Jan Markovič, ihned.cz

01 - Modified: 2006-03-14 13:44:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoký januárový deficit zahraničného obchodu SR nepríjemne prekvapil analytikov
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 20:11