StoryEditor

Ako pestúnka. Toto auto bude poznať aj vaše zvyky

16.07.2014, 00:00
Autor:
stlstl

Jaguar v spojení s Land Roverom pre nás vyvíja pestúnku. Ide doslova o systém, ktorý sa bude starať o nepodstatné veci súvisiace s jazdou. Vodič bude môcť teda celú svoju pozornosť venovať šoférovaniu. Koncept adaptívneho vozidla dostal meno Self-Learning Car a jeho podstatou je palubný riadiaci systém Smart Assistant.


 

Podstata celého fungovania sa ukrýva v tom, že automobil vás dokáže dokonale poznať. Spozná vaše zvyky, preferencie alebo dokonca váš denný plán. Tomu prispôsobí úplne všetko. Vozidlo svojho vodiča rozpozná prostredníctvom mobilného telefónu alebo iného prenosného zariadenia. Ešte predtým, ako do neho nastúpi, auto mu pripraví sedadlo, spätné zrkadlá, volant, informačno-zábavný systém alebo teplotu.

Pozorovaním sa vozidlo bude snažiť zistiť kam a ako jazdíte. Podľa toho sa vám bude snažiť automaticky nastaviť cieľ v navigácii. Rovnako sa bude správať aj automatický adaptívny tempomat, ktorý nastaví vzdialenosť a rýchlosť podľa aktuálneho štýlu jazdy. NIelenže vaše auto bude o vás vedieť všetko. Ale keď si napríklad požičiate iný Jaguar s týmto systémom, vozidlo vás spozná tiež.


To však nie je všetko. Systém dokáže zo smartfónu vyčítať denný plán, zoznam stretnutí a podobne. Okrem automaticky nastavenej navigácie dokáže odoslať email alebo vodičovi uskutočniť telefónny hovor v prípade, že schôdzku jednoducho nestíha. Vozidlo bude navyše pozorovať komu a kedy voláte a podľa toho vám navrhne vykonanie telefonického hovoru. Ostro sledovanou záležitosťou nebude len vodič. Systém si postráži aj ostatných cestujúcich, ktorým nastaví teplotu a podobne.

Ak teda auto zistí, že vzadu veziete deti a z vášho diára vyčíta, že idete na tréning, pošle vám na mobil smsku, v ktorej vás upozorní na to, aby ste im zobrali výstroj. Rovnako tak dostanete aj iné dôležité informácie týkajúce sa dopravnej situácie a podobne. Pred dlhšou cestou vás auto dokonca upozorní na to, že je potrebné natankovať.

„Našim cieľom pri vývoji tejto samoučiacej sa technológie je minimalizovať rozptyľovanie pozornosti vodiča, a tým prispieť k zníženiu nehodovosti. Ak systém vodičovi ponúkne informácie počas šoférovania v pravý čas, minimalizuje sa rozptyľovanie jeho pozornosti. Vodič navyše nebude musieť počas jazdy spúšťať zrak z vozovky kvôli vyhľadávaniu v telefónnom zozname alebo nastavovaniu spätných zrkadiel, teploty či funkcií sedadiel. Doteraz sa výskum v oblasti vývoja samoučiacich sa automobilov sústredil len na predvídanie dopravnej situácie alebo navigáciu. My sa však chceme dostať ďalej, a preto vyvíjame nový učiaci algoritmus, s pomocou ktorého sa vozidlo vďaka o vás získaným informáciám pri jazde úplne prispôsobí vašim potrebám a prinesie vám viac radosti z jazdy,“ povedal Dr Wolfgang Epple, riaditeľ pre výskum a vývoj technológií spoločnosti Jaguar Land Rover.

Pripravené v spolupráci:



 

01 - Modified: 2006-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako Hudákovci z Čaklova uspeli v strojárstve
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2023-05-02 09:41:20 - Feat.: - Title: Ikonický Land Rover: Mal zachrániť značku, nakoniec sa však vyrábal takmer 70 rokov 03 - Modified: 2022-04-11 20:16:15 - Feat.: - Title: Čipová kríza opäť naberá na obrátkach. Ďalšie odstávky vo výrobe hlási bratislavský Volkswagen aj nitriansky Jaguar 04 - Modified: 2021-10-28 08:23:35 - Feat.: - Title: Nový britský tank má byť jedno z najtichších áut na trhu. Výbava zahŕňa aj filtre proti covidu 05 - Modified: 2021-10-20 11:16:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Nitriansky Jaguar pod tlakom čipovej krízy. Sotva sa rozbehol, už opäť zastavuje výrobu
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 21:07