StoryEditor

Inovácia aj na naše cesty. Range Rover sa bude výtlkom vyhýbať automaticky

15.06.2015, 06:39
Autor:
stlstl
Tých manévrov by na Slovensku zrejme bolo viac, no automobilka Jaguar Land Rover testuje autopilota, ktorý sa vyhne výtlkom.

Britská automobilka Jaguar Land Rover pracuje na unikátnom systéme, ktorý by reálne znížil riziko poškodenia auta pri prejazde výtlku. A navyše by upozornil aj ostatných vodičov  a dokonca aj správcu cesty na nebezpečnú jamu vo vozovke.

Už teraz majú autá vybavené podvozkom MagneRide, ako napríklad Range Rover Evoque, alebo Land Rover Discovery sport množstvo senzorov, ktoré dokážu poškodenie vozovky rozoznať a upraviť charakteristiku tlmenia. 

Zatiaľ však systém dostane presné informácie o výtlku až keď ju koleso prejde. Automobilka však chce v ďalšom kroku otestovať digitálnu stereo kameru, ktorá by snímala cestu pred autom. 

Systém by potom dokázal určiť hĺbku výtlku ešte predtým ako ho auto prejde kolesom. Benefitom bude aj to, že počítač sa môže jame na ceste vyhnúť.  Ak je to možné, manéver auto urobí v rámci svojho jazdného pruhu,. Ak ale bude výtlk pred autom príliš veľký môže vozidlo automaticky spomaliť. A dokonca ak systém vyhodnotí, že je riziko poškodenia auta priveľké je, zastaví ho.

Okrem pohodlia a bezpečnosti posádky tým automobilka sleduje aj prípravu na autonómne autá a pohodlné cestovanie v nich.

Prínosom oproti systémom ako Magic Body Control od Mercedesu, má byť aj upozornenie ostatných účastníkov premávky na nebezpečnú jamu na ceste. Systém byť totiž zhromažďoval informácie o výtlkoch v cloude. 

Na základe týchto dát bude potom možné varovať iných vodičov na poškodenú cestu. Automobilka odhaduje, že podobný systém by mohol ušetriť milióny eur potrebných na opravy áut poškodených prejazdom podobných nástrah.

Ďalším benefitom by podľa automobilky mohla byť spolupráca so správcom komunikácie, ktorý by tak získal reálny a interaktívny prehľad o stave ciest, ktoré má na starosti. Podľa pomerne presných informácii o vážnosti poškodenia, hĺbke, či veľkosti výtlkov, ale aj ich množstve na danom úseku by potom mohol správca efektívnejšie určiť priority pri ich oprave. 

Systém dokonca pošle správcovi komunikácie fotku výtlku spolu s presnými GPS súradnicami. Čo je na Slovensku sci-fi bude automobilka testovať v praxi v spolupráci s mestom Coventry vo Veľkej Británii.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk

Snímka: Land Rover

01 - Modified: 2007-06-25 14:10:00 - Feat.: 0 - Title: Ovládanie spotrebičov silou vôle
01 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga?
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
26. apríl 2024 19:22