StoryEditor

Americký automobil prekonal najrýchlejšie auto sveta

26.02.2014, 01:11
Autor:
iHned.cziHned.cz
Americký superšportový automobil Hennessey Venom GT dosiahol rekord s rýchlosťou 435 km/h. Pre oficiálne zapísanie však nesplnil podmienky.

Malosériový model Hennessey Venom GT uháňal rýchlosťou 434,52 km/hod. Podarilo sa mu to až na 4,8 km dlhej pristávacej dráhe v Kennedyho vesmírnom centre na Floride. Rýchlosť potvrdilo meranie inštalovaného systému Racelogic Vbox a firma na nej vystavila patričný certifikát.

No to aj tak nestačí. Oficiálne je stále najrýchlejším sériovo vyrábaným automobilom na svete podľa Guinessovej knihy rekordov Bugatti Veyron Super Sport. Francúzsky automobil zvládol uháňať rýchlosťou 431,86 km/h

Aby výsledok platil, muselo by Hennessey vykonať ešte jednu jazdu opačným smerom. Až priemerná rýchlosť z oboch jázd by bola prípadne zapísaná ako rekord. To ale americký voz nesplnil, pretože mu NASA aj po dvoch rokoch vyjednávaní povolilo len jednu jazdu.

Mohlo ísť ešte rýchlejšie

Problémom tiež je, že na to, aby sa auto zapísalo s rekordom medzi sériové vozidlá, musí jeho produkcia prekročiť 30 vyrobených kusov. Hennessey Venom GT zatiaľ ale vznikol v 29 exemplároch, z čoho sa predalo 11 kusov. Základná cena vozidla je 1,1 milióna dolárov, teda asi 22 miliónov korún. Rekordné Bugatti Veyron Super Sport vyjde na dvojnásobok .

Za volantom modelu Venom GT sedel jazdec Brian Smith, ktorému sa podarilo dosiahnuť na rekordnú rýchlosť po prejdení 3,2 km, ďalší kilometer potom potreboval k tomu, aby bezpečne spomalil. „Auto stále ešte ťahalo. Keby som išiel na 13 km dlhom ovále, určite by sme namerali ešte vyššiu rýchlosť, " povedal Smith po jazde.

Hoci sa so svojou maximálnou rýchlosťou Hennessey Venom GT do knihy rekordov nezapísal, je už z minulosti držiteľom rekordu v zrýchlení z nuly na 300 km/h. Akcelerácia mu zaberie 13,63 sekundy. Je tiež siedmym najlepším vozidlom sveta v akcelerácii z nuly na 100 km/h s časom 2,7 sekundy. Titul drží britský Ariel Atom V8 so stovkou pokorenou za 2,3 sekundy.

iHned.cz

Jan Markovič

Snímky: Hennessey

01 - Modified: 2006-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako sa zbaviť "rozkvitnutého" nosa
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 16:54