StoryEditor

Test HN: Nový Mercedes. Všetko urobí za vodiča (video)

09.09.2013, 10:30
Novinka od Mercedesu je takmer dokonalá a konkurencii tak ukazuje chrbát.

Luxusný vzhľad, prvotriedna technológia a vynikajúca bezpečnosť. Aj takto by sa dal charakterizovať nový, presnejšie faceliftovaný Mercedes Benz triedy E. Už pred nasadnutím do vozidla je zrejmé, že budete šoférovať niečo špeciálne. Charakterizujú to najmä označenia AMG na kolesách. Áno, testovacie vozidlo dostalo športový balík, ktorý rozhodne pridáva na atraktivite a o zvedavé pohľady okoloidúcich nie je núdza, a to najmä v noci. Vtedy sa objaví jedna z najlepších predností, ktoré toto auto ponúka. Sú to dynamické LED svetlomety.




Najlepšie svetlá v triede

Dajú sa označiť ako ďalší stupienok k bezpečnejšej, a najmä prehľadnejšej jazde v noci. Svetlá dokážu byť po celý čas zapnuté v automatickom režime, teda môžete zabudnúť na akékoľvek ich ovládanie. Systém sám zapína stretávacie či diaľkové svetlomety a v noci ich výborne reguluje. Pokiaľ idete večer za vozidlom, svetlá ho jednoducho dajú do tieňa a celá krajina okolo neho je osvetlená. Rovnako pokiaľ sa blíži oproti idúce auto, systém ho vďaka kamerám už na veľkú vzdialenosť rozpozná a nesvieti naň, no všetko ostatné, napríklad prvá strana vozovky, zostane naplno osvetlená. Ide síce o príplatkovú výbavu v hodnote približne 1 800 eur, no pokojne by som ju označil za povinnú pre každého potenciálneho kupca Mercedesu E.  

Pri nastupovaní pozdravia imidžové prahy s podsvieteným nápisom Mercedes-Benz. Po zatvorení dverí ste takmer v inom svete. Novinka ponúka vynikajúce odhlučnenie, kde motor vlastne ani pri bežnej jazde nepočujete. Pod kapotou sme mali dieselový agregát s výkonom 252 koní, ktorý obsahoval technológiu BlueTEC. Tá pomáha znižovať emisie, no zmenšuje aj objem kufra, kde máte namiesto rezervy ďalšiu nádrž so špeciálnym aditívom AdBlue. O jeho dopĺňanie sa stará najmä servis. Pri šliapnutí na pedál sa však aj dieselový šesťvalec dokáže riadne ozvať a zatlačiť vás do sedadla. Krútiaci moment 620 Nm  rozhodne cítiť.



O komfort jazdy sa staral vzduchový podvozok, ktorý výborne filtroval nerovnosti na ceste. Na aute sme mali „obuté“ 18-palcové disky z ľahkých zliatin spolu so špeciálnymi pneumatikami Run-Flat, ktoré sú schopné aj po defekte doviezť auto do servisu. Sú však tvrdšie, a väčšie nerovnosti tak boli v kabíne cítiť. Podvozok poskytuje dvojicu režimov, komfortný a športový. Po väčšinu času som využíval jeho štandardné nastavenie, ktoré výborne spríjemňuje jazdu. Pri väčších nerovnostiach alebo menšom teréne môžete podvozok aj o pár centimetrov zdvihnúť.

Technológia vás postráži
Automobil disponoval aj pohonom všetkých štyroch kolies 4Matic a na cestách vynikajúco držal stopu. Napriek tomu, že sedíte v dvojtonovej luxusnej limuzíne, kam zatočíte volantom, tam sa Mercedes vyberie. Pri vyšších rýchlostiach tomu dokonale pomáhajú asistenčné systémy, a tak sa okamžite vyhnúť prekážke nie je žiadny problém. Navyše okolie pred vozidlom snímajú stereokamery a automobil už dopredu dynamicky ráta s objektmi na ceste. Napríklad ak idete rýchlosťou do 50 kilometrov za hodinu a nebrzdíte pred prekážkou, automobil automaticky zastaví v kritickej chvíli čo najbližšie pri nej, aby vodič za vami mal čas dobrzdiť. Systém monitoruje aj protismernú prevádzku, a ak by auto vybočilo z vlastného pruhu a z protismeru sa blížilo iné vozidlo, počítač by v prípade vyhodnotenia kolízie vráti Mercedes späť do správneho pruhu. 




Rovnako pri vyšších výbavách je možné, aby Mercedes za vás odšoféroval celú zápchu alebo dával pozor na križovatkách na blížiace sa autá z bočnej strany. Napríklad v kombinácii s nočným videním hľadá chodcov či zvieratá, na ktoré vodiča ihneď upozorní a zobrazí ich na obrazovke prostredníctvom kamery citlivej na teplo. Objekt je odlíšený od okolia kontrastnou farbou a je v červenom rámčeku.

Spracovanie interiéru je na vynikajúcej úrovni. Čo sa od automobilu za takmer 100-tisíc eur dá očakávať. Komfortu pri jazde pomáhajú dynamické sedadlá, ktoré dofukujú bočnice, sú odvetrávané, vyhrievané, ale aj masážne. Mercedes zakomponoval pre spolujazdca a vodiča štyri druhy masáží, ktoré som hojne využíval. Na aute som odjazdil celkovo vyše  2 100 kilometrov a ani pri dlhých presunoch som nepociťoval únavu alebo nepohodlnosť pri šoférovaní. Štýlovým doplnkom sa stali aj hodiny umiestnené v strede vozidla.




Neprehľadné ovládanie systému
Rezervy som však našiel v systéme Comand, ktorý nemá podľa mňa intuitívne ovládanie či prehľadné prostredie. Informácie sa zobrazujú na sedempalcovom displeji. Chýbali mi v ňom aj nastavenia vozidla, ktoré sa trošku ťažkopádne hľadajú len na malej obrazovke priamo pred vodičom. V možnostiach však nájdete napríklad aj príjemný doplnok, zmenu farby podsvietenia interiéru. Môžete vyberať z troch prednastavených farieb.

Automobil ďalej ponúkal trojzónovú klimatizáciu, stmievacie zrkadlá alebo pomerne slušný priestor pre cestujúcich vzadu. Tí navyše mohli dokonale obdivovať krajinu prostredníctvom otváracej panoramatickej strechy. Jej čierna farba navyše robila štýlový kontrast s bielou farbou na karosérii.

Kožený trojramenný volant so skosenou spodnou hranou poskytoval aj možnosť radenia pomocou pádiel. Sedemstupňová predovka 7G-Tronic Plus reagovala okamžite, no aj pri manuálnom režime chránila auto a v určitých momentoch zaradila ďalší stupeň autonómne. V ekonomickom režime je možné jazdiť so spotrebou do 7,5 litra. Mercedes Benz E je jasným favoritom na diaľničné presuny a pri rýchlosti 130 kilometrov za hodinu sa otáčky držia pohodlne pod 2 000-tisíc za minútu. Ak chcete náhle pridať, nie je problém sa dostať aj cez vyššie hodnoty v závislosti s tým, že danú rýchlosť vôbec nevnímate tak, ako v inom aute.




Luxus, za ktorý zaplatíte
O ozvučenie sa postarala spoločnosť Harman Kardon s výkonom 610 W, no pokiaľ by ste hľadali vyššiu kvalitu, za takmer päťtisíc eur si môžete do vozidla zakúpiť špičkovú súpravu od Bang & Olufsen s dvojnásobným výkonom.

Kufor automobilu má objem 490 litrov, a tak sa dá doň pomerne pohodlne zbaliť a štvorčlenná posádka. 

Testovaný Mercedes-Benz E je dostupný s danou motorizáciou už od 58-tisíc eur, no vďaka príplatkovej výbave sa bez problémov cena vyšplhá na 91-tisíc eur. Za svoje peniaze však získa zákazník výborné auto s reprezentatívnym dizajnom, ktoré chráni posádku v mnoho ohľadoch. Navyše je svižné, agilné a vynikajúco sa ovláda. Prémiová trieda získala silného konkurenta.


Technické parametre:
Motor: dieselový trojliter, šesťvalec
Výkon: 185 kW (252 k)
Krútiaci moment: 620 Nm
Prevodovka: 7-st. automat
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h: 6,7 s
Maximálna rýchlosť: 245 km/h elektronicky obmedzená
Rozmery (d/š/v): 4 879/1 854/1 474  mm
Priemerná spotreba: 6,5  l/100 km
Cena testovaného vozidla: 91 788 eur



Snímky: Miroslav Leitner

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 11:49