StoryEditor

Zabudnite na Volvo. Najbezpečnejšia je Tesla

23.08.2013, 00:00
Autor:
dpidpi
Model S dosiahol doteraz najvyššie hodnotenie v testoch NHTSA.

https://www.youtube.com/embed/kA5jiC7fH18

Jedným z ťahákov, prečo si kúpiť vozidlo Tesla Model S je, že dokáže jazdiť na elektrickú energiu, za ktorú nemusí majiteľ na staniciach Tesla vôbec zaplatiť. Mladá automobilka sa však môže chváliť novým úspechom. Model S sa ukázal ako najbezpečnejšie auto v histórii testov, ktoré prebiehali americkom v NHTSA (obdoba európskeho Euro NCPA). NHTSA je nezávislá organizácia, ktorá vykonáva takzvané crash testy a hodnotí bezpečnosť áut na trhu.

Podľa výsledkov dosiahlo vozidlo v každej hodnotenej kategórii najvyššie hodnotenie a predbehlo v bezpečnosti okrem klasických áut aj modely SUV a minivany. Tak v Európe, ako aj v USA, sa vozidlá známkujú hviezdičkami, kde je maximálny počet 5. Avšak pokiaľ je bezpečnosť vyššia než určujú štandardy, uvádza sa celkové skóre, kde Model S získal 5,4 hviezdičky.

Merané boli možnosti úrazu pri náraze zboku, zozadu, spredu a pri prevrátení vozidla. Ako najväčšia výhoda sa ukázala, že automobil nemá vpredu uložený veľký blok motora. Automobilka Tesla uvádza, že pri náraze tak dokáže automobil dokonale vstrebať energiu vďaka väčšej deformačnej zóne. „Je to ako skákanie do bazéna z veľkej výšky. Vždy je lepšie mať pod sebou hlbokú vodu,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Model S už aj v Európe

Tesla pri stavbe použila aj niektoré z technológii, ktoré sa používajú pri letoch do vesmíru. Primárne pri hliníkových častiach, ktoré sú stavané na absorbovanie nárazov zboku. Tie sú považované za najzložitejšie. Pri bočnom náraze na stĺp tak získala Tesla Model S skóre 63,5 percenta. Volvo S60, ktoré je považované za druhé najbezpečnejšie, získalo v tomto teste napríklad 7,8 percenta.

Rovnako sa ukázalo, že Model S má vďaka batériám v podlahe posadené ťažisko veľmi nízko, a teda podľa automobilky nie je jednoduché ho bežnými metódami prevrátiť. Batérie sa pri testoch nikdy nevznietili. Vozidlo má napríklad, kvôli zvýšenej bezpečnosti pri nárazoch, odzadu inštalovaný zdvojený nárazník.

Tesla tak štatisticky prekonala všetky vozidlá, ktoré americká NHTSA testovala. Automobilka rovnako doteraz neeviduje žiadny smrteľný úraz vo vozidle Tesla Model S.

V Európe sa zatiaľ tieto vozidlá predávajú len na objednávku. Nedávno doručila Tesla svoje prvé vozidlo záujemcovi do Nórska, no ďalšie by mali ísť do Švajčiarska alebo Holandska.

Snímky: Tesla

Zdroj: tesla.com

01 - Modified: 2004-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nájom bytu 02 - Modified: 2004-11-24 23:45:28 - Feat.: 0 - Title: Zajac očakáva miliardové dlhy
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 22:19