StoryEditor

Francúzi nám dali otestovať najbrutálnejší Peugeot. Takto jazdí

24.11.2015, 09:34
Autor:
dpidpi
Vyskúšali sme rekordný motor Peugeotu. Miluje šport a dostal 270 koní. Po zániku RCZ to bude najlepšia novinka v portfóliu.

Už na prvý pohľad som nedostal kľúče od „normálneho“ Peugeotu. Má špeciálne dvojfarebné sfarbenie, dvojicu výfukov a obrovské brzdy. Má byť zábavný, vhodný na denné dochádzanie do práce, ale aj na výjazdy do prírody cez víkend. 

Novinka dostala meno 308 GTi a prakticky je vo svojom segmente jedinečná. A to svojou veľkosťou motora. Je malý, dostal objem 1,6 l, no spolu s obrovským výkonom 270 koní. Aby ste pochopili, ako postúpil vývoj– približne pred 15 rokmi ste z takého motora dostali v bežnom aute tak 100 koní. Teda približne trikrát menší výkon. Zaujímavé však bude sledovať najmä životnosť. 

Zmenšovanie motorov je trendom a prakticky jediným možným spôsobom, ako stlačiť spotrebu a emisie, ktorá určuje EÚ. Na druhej strane sa vyrábajú účinnejšie motory. 

Začnime však testovať. Novinku sme dostali do rúk na portugalských cestách. Keďže toto je „malý superšport“, dostal manuálnu šesťstupňovú prevodovku a špecifický zvuk motora. Po tom, čo nasadnete a naštartujete, okrem pár malých detailov si však ale nevšimnete, že sedíte v skutočne veľmi rýchlom aute. 

Najlepšie sú brzdy

Atmosféru dopĺňa špeciálne obšitý volant či nápis GTi. Čo už je horšie a čo sa nezmenilo, je nastavovanie obyčajnej klimatizácie. Funguje cez dotykový displej, ktorý nie je ideálny. No už je o niečom inom je jazda. Ale aj spotreba. 

Toto auto má 270 koní a pri bežnej ceste vám uberie z nádrže sedem litrov.

Ale späť k športovým vlastnostiam. Model 308 GTi posiela celý výkon na predné kolesá. Všetko je upravené na jazdu okruhu. Zavesenie kolies, zmeny aerodynamiky či diferenciál. 

Pre niekoho sa to môže zdať ako hlúposť, no viac než motor na tomto aute oceníte brzdy. Vyskúšali sme si to na kľukatých cestách po kopcoch počas ciest v Portugalsku, ale aj na okruhu. 

Druhý deň bol totiž venovaný len ostrej jazde. No a tu sa presne ukázalo, že doslova ani po desiatkach kôl brzdy Peugeotu neskončili. Vyvíjal ich spolu so svojou športovou divíziou a dá sa povedať, že fungujú tak dokonale ako na BMW či iných prémiových značkách. 

Boli sme konkrétne na okruhu Braga, ktorý má tri kilometre a je presne určený na technické jazdenie. 

Mne osobne prekážalo menšie sedadlo, kvôli ktorému sa mi ťažšie radili rýchlosti. Pri pohybe rukou dozadu mi zavadzalo. Nie som však ideálna postava športového jazdca. 

Peugeot ukázal, že sa môže porovnávať s top autami tejto kategórie. Išiel totiž do územia, ktoré aktuálne patrí Volkswagenu Golf R, Honde Civic Type-R či Mégane RS 270. Výkon motora je výborne odstupňovaný, je to prakticky evolúcia toho, ktorý bol použitý v odchádzajúcom športovom kupé Peugeot RCZ. 

Spotreba vás „nezabije“

Nový Peugeot 308 GTi na cestách dokázal vzhľadom, najmä lakovaním, dokonale zaujať okolie. Je 11 mm nižší a dostal 19-palcové disky. Dokonca má aj špeciálne tlačidlo šport, ktoré mierne upraví vlastnosti auta. Paradoxne sa dá sa povedať, že v obyčajnom režime sa auto správa lepšie. 

Nie je zbytočne nervózne a nespráva sa tak agresívne. Rovnako máte k dispozícii klasický, nie už upravený zvuk z reproduktorov v režime šport.   

Peugeot napokon ukázal aj cenu, za ktorú bude GTi ponúkať. V základne výbave, ktorá má prakticky všetko, dostanete auto za takmer 30-tisíc eur. Priplatiť si môžete za maličkosti ako presklená strecha alebo lepšie audio. 

Či na kľukatých cestách alebo na okruhu, Peugeot ukázal s modelom 308 GTi, že je super všestranné auto. Teda nie je také tvrdé a náročné na spotrebu (cca 7 litrov), aby vás s ním nebavilo chodiť do práce, alebo také pomalé, aby ste si ho nevedeli predstaviť na okruhu. 

01 - Modified: 2007-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fico porušil zmluvu, tvrdí SNS a HZDS
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 20:59