StoryEditor

Test HN: Z tohto BMW nespustíte oči (video)

23.09.2013, 11:32
Novinka posiela do minulosti mechanické budíky a dokazuje technologickú prevahu BMW.

Zdá sa, že aj BMW vie dozrieť ako správne víno. Do rúk sa nám dostalo BMW 5 GT po čerstvom facelifte, ktoré je oproti minulej generácii zjavne atraktívnejšie. Pravdupovediac staršie GT ma z dizajnovej stránky takmer neoslovilo, no teraz beriem všetko späť. Dizajnéri síce urobili takmer nepatrné zmeny, napriek tomu im vo výsledku môžem zatlieskať.

Najmä kvôli zakomponovaniu nových LED svetiel či prepracovanému zadnému kufru, z ktorého zmizla charakteristická strieborná lišta. Naše testované vozidlo malo navyše aj športový M packet, ktorý dopomohol celkovému dojmu. Vodičovi okrem zmeny exteriéru robí spoločnosť aj vynikajúci „emkový“ volant či špeciálne naladený podvozok. A ten si podával ruku s 313-koňovým motorom pod kapotou.

Že je BMW 5 GT „malé“ prémiové BMW 7, dokazuje rovnakým rázvorom, teda vzdialenosťou medzi prednou a zadnou nápravou. Tá má až 3 007 milimetrov. Vďaka tomu je vo vnútri skutočne množstvo miesta. Dokonca toľko, že si môžete dovoliť polohovať aj zadné sedadlo. Navyše pohodlne odveziete aj piatich pasažierov.

Facelift však priniesol najmä zmeny v technologickom pokroku. Novinka tak jasne ukazuje, čo je novým trendom a s čím treba do budúcnosti počítať. Teda zamávajte napríklad mechanickým budíkom.

Už aj v BMW 5 si môžete dopriať luxus, kde pozeráte len na displej. Predsudky môžete pokojne odhodiť. Či je slnečný deň, noc alebo sychravo, na displej vidíte skvele. Ten navyše vôbec nenamáha oči, a to najmä v noci. Dokonca pokiaľ som v štandardnom móde nepovedal, že vozidlo nemá klasické budíky, nikto si nič nevšimol.

Tri autá v jednom

Výhoda displeja je okamžite badateľná, a to tým, že auto s vami viac komunikuje. BMW ponúkalo tri rôzne zobrazenia budíkov. V ekologickom režime stratíte otáčkomer, získate pokojnú modrú farbu a vozidlo vás samo informuje, kedy je potrebné pustiť „plyn“. Štandardný režim ukazuje akoby štandardné budíky, ktoré máte vo vozidle aj teraz, no, samozrejme, že využíva svoj potenciál. Naše BMW čítalo aj dopravné značky, ktoré ihneď posielalo pred vodiča.

A bolo skutočne jedno, či je značka vysoko na stĺpe alebo ďaleko od vás vpravo. Čítanie funguje veľmi spoľahlivo a dopĺňa sa s navigáciou. Samozrejme som narazil aj na chyby, keď si napríklad po značke koniec všetkých zákazov BMW myslelo, že môžem cez bratislavský obchvat ísť 130 kilometrov za hodinu. Podľa značiek teda BMW presne vie, koľko môžete ísť: príklad – 50 kilometrov za hodinu a vy idete 70. Na rýchlomere máte tak časť s rozdielom označenú červenou farbou.

Všetko je „na skle“

Športový režim kompletne ponoril prístrojovú dosku do červenej farby a nechal výrazne zobrazovať rýchlosť. Samozrejme, že každý z režimov napríklad ovplyvňoval aj odozvu od motora. BMW navyše využíva v nových autách aj systém Efficient Dynamics, ktorý využíva aj rekuperáciu brzdnej energie. Získaná energia ide napríklad do klimatizácie či znižuje spotrebu auta.

Nemecké BMW je známe výbornými a farebnými head-up displejmi – technológia, kde sa vám niektoré dôležité údaje premietajú priamo na sklo. Nesklamalo ani v novom BMW. Bez toho, aby ste sa pozreli na palubnú dosku, viete aktuálnu rýchlosť, vidíte prečítané dopravné značky, navigačné pokyny, dokážete listovať medzi pesničkami, listovať v telefónnom zozname či dokonca aj to, že máte niektoré dvere otvorené.

Systém funguje spoľahlivo a je určite prednosťou týchto áut. Navyše v krízových situáciách upozorňuje aj na blížiace sa auto alebo chodca na ceste.

Rozumie smartfónom

Základom pre multimédiá a správu auta je technológia iDrive. Posledná aktualizácia sa naučila po slovensky a dokonale spolupracuje so smartfónom. Okrem toho, že v ňom prehľadne nájdete všetky dôležité údaje o aute, máte k dispozícii „malú kanceláriu“. Vozidlo pri správnom nastavení číta SMS správy, emaily, nahráva poznámky či dovoľuje používať aplikácie. V BMW sa tak dostanete na Facebook alebo Twitter.

Dokonca aplikácia v telefóne ukazuje po odpojení, koľko vám zostáva paliva v nádrži alebo dokáže pri navigácii prejsť z automobilovej na pešiu. BMW si s iPhonom rozumelo tak, že priamo tlačidlom na volante som mohol využívať hlasovú asistentku Siri. Jednou zo zmien v interiéri je použitie nového iDrive ovládača. Teda novinka má navrchu dotykovú vrstvu, na ktorú môžete napríklad písať a vyhľadávať tak kontakty.

BMW je však najmä o radosti z jazdy, ktorej, samozrejme, kvalitný systém dopomáha. BMW 5 GT malo pod kapotou šesťvalcový trojlitrový agregát, ktorý spaľoval diesel. Navyše bol prepĺňaný dvomi turbami – malým a veľkým. Znalci BMW už tušia, že ide o model 535d, ktorý sa v minulosti, no v sedane, prezýval ako „malá“ M5. Aktualizovaný motor má oproti predchádzajúcej generácii vyšší výkon, ktorý dosahuje 313 koní a krútiaci moment 630 Nm.

Šprintér v elegatnom tele

Automobil mal navyše aj pohon xDrive a novú osemstupňovú automatickú prevodovku. A tak je oficiálny čas zrýchlenia z nuly na sto kilometrov za hodinu len 5,6 sekundy. Prevodovka navyše radí tak plynulo, že vôbec o tom netušíte. Navyše jej odozva na zošliapnutie pedálu je takmer okamžitá. Vďaka dobrému sprevodovaniu motor ani na diaľnici vôbec nepočujete. Samozrejme, ak zošliapnete pedál, BMW sa veľmi rado akusticky ozve, čo má v sebe.

Taktiež nemusíte mať vôbec strach, aby ste sa s týmto dvojtonovým autom na ceste stratili. Prakticky s ním nemôžu súperiť ani mnohé ľahšie autá so športovým motorom. Avšak kvôli vyššej konštrukcii má vozidlo ťažisko posunuté hore, a tak sa v zákrutách správa ako SUV. Síce sa určite nenakláňa, no je mierne nedotáčavé. Ale BMW 5 GT ani nie je navrhované pre jazdu na Pezinskej Babe, ale na luxusné, bezpečné a pohodlné odvezenie majiteľa z bodu A do bodu B.

Spotreba vozidla nedosiahla tabuľkové hodnoty, ktoré hovorili o 5,7 litra na sto kilometrov. Klasickou jazdou, kde nemyslíte každú sekundu na spotrebu, sa však môžete dostať približne k siedmim litrom, v meste takmer k deviatim. Riešiť však liter spotreby hore-dole pri takom drahom aute zrejme nemá veľký zmysel.

Horší výhľad dozadu

Aj napriek tomu, že testovaný kus disponoval 20 palcovými diskmi a tvrdším podvozkom, jazda bola nadpriemerne komfortná. Či už na predných alebo zadných sedadlách. Horšie je to už však s výhľadom z auta. A to najmä pri parkovaní. GT navyše aj podrástlo a teraz má už viac ako 5 metrov. Síce to nie je už žiadna novinka, no systém parkovacích kamier, ktorý urobí okolo auta prehľadnú panorámu, veľmi pomáha.

BMW za stotisíc

Charakteristickým doplnkom GT je najmä kufor, ktorý ponúka dva druhy otvárania. K dispozícii tak máte dva spínače.

Prvý priamo v strede otvorí celé dvere ako liftback a ukáže takmer 440-litrový kufor či mierne vpravo len zadnú časť ako na sedane. V BMW však podobne ako v iných nehľadajte rezervu. Nachádza sa tu aditívum AdBlue, ktoré znižuje emisie.

BMW 5 GT po facelifte je vynikajúcim automobilom, a to najmä v prevedení 535d, kde máte postarané aj o svižnú jazdu. Novinku navyše chválim za výborný vzhľad, ktorý urobí toto auto ešte atraktívnejšie pre zákazníkov.

Ak si zvyknete na horší výhľad, k dispozícii získate technologicky zodpovedajúce auto roku 2013, kde máte takmer všetko ako v BMW 7. Len pozor na príplatkovú výbavu, naše testovacie auto malo hodnotu 100-tisíc eur.

BMW 535d xDrive Gran Turismo by Drahomír Piok

Snímky: Peter Mayer

01 - Modified: 2005-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Izrael proti kontaktom s Hamasom
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 03 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 04 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 02:23