StoryEditor

Malé motory hlásia úspech. Ľudia ich milujú (video)

20.09.2013, 00:00
Autor:
stlstl
Ford potreboval len štyri roky nato, aby vyrobil až dva milióny motorov EcoBoost.

https://www.youtube.com/embed/Rd6mUcqV8oY

Ford pred štyrmi rokmi uviedol nový rad motorov, ktorý ohromil výkonom, pomerne malým objemom a prijateľnou spotrebnou. Reč je o preplňovaných motoroch EcoBoost. Napriek tomu, že diskusné fóra sú plné pochybností o spoľahlivosti pri vyššom kilometrovom nájazde, ich popularita stúpa raketovou rýchlosťou. Ford potreboval len 4 roky na to, aby vyrobil 2 milióny kusov.

Dvojmiliónty kus zišiel z výrobnej linky v americkej továrni v meste Louisville. Ide o dvojlitrový agregát, ktorý poputoval pod kapotu modelu Escape. Automobilka v súčasnosti z týchto motorov vyrába mesačne 100 000 kusov. Ford očakáva, že rad EcoBoost zanedlho predbehne produkciu jeho dieselových motorov. Ford má v súčasnosti v ponuke 5 motorov EcoBoost. Najmenší 3-valec má objem 1 liter. Vrchol tvorí 3,5 liter biturbo V6. O popularite motora svedčí fakt, že Ford musí zvýšiť ich výrobu práve kvôli silnému dopytu.

 

Zdvojnásobenie výroby

Automobilka v roku 2014 otvorí v Clevelande novú továreň, kde plánuje vyrábať dvojlitrový EcoBoost. V Európe je situácia o niečo odlišnejšia. Na Slovensku sa stretávame s veľkou popularitou najmenšieho trojvalca. Zvyšok Európy je na tom podobne, pretože Ford v Nemecku jeho výrobu zdvojnásobuje. Denne tak z linky zíde 1000 motorov, ktoré putujú do Európy a Ameriky! Rovnako nová motoráreň vznikne aj v čínskom meste Chongqing.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk

 

Snímky: Ford

01 - Modified: 2005-06-08 22:13:35 - Feat.: 0 - Title: Abbás chce zabrániť víťazstvu Hamasu
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 19:47