StoryEditor

Prvé fotky novej Škody. Česi hovoria o svojom najlepšom aute v histórii

11.12.2014, 08:35
Prototypy Superbu prechádzajú finálnou fázou testovania. Prvé fotografie maskovaných vozidiel, ktoré uverejnila automobilka, sú z jázd v Portugalsku.

Česká automobilka Škoda sa už dopredu chváli, že to bude najlepšie auto značky všetkých čias. Už tretia novodobá generácia vrcholového modelu Superb sa predstaví za niekoľko týždňov. Škoda teraz zverejnila prvé zábery zamaskovaných áut.

Prototypy Superbu prechádzajú finálnou fázou testovania. Prvé fotografie zamaskovaných vozidiel, ktoré uverejnila automobilka, pochádzajú z jázd v Portugalsku. Superby absolvujú ale testovacie kilometre aj v iných oblastiach, spolupracovník redakcie stretol testovacie prototypy aj v okolí Mladej Boleslavi.

Nový superb bude opäť obrovské auto. Konštruktéri použili ako technický základ modulárnu platformu MQB, na ktorej stojí už Octavia a niektoré jej moduly využíva aj nová Fabia, ktorá sa predáva už mesiac.

Podľa informátorov iDNES.cz, ktorí videli auto bez maskovania, je nový Superb svojimi majestátnymi tvarmi blízky autám Audi. V prémiovej značke koncernu VW pred rokmi pôsobil aj dnešný dizajnér Škody Jozef Kabaň.

Podľa oficiálnych vyhlásení Škody má sériové prevedenie Superbu niektoré dizajnové prvky prevziať zo štúdie VisionC, predstavenej začiatkom tohto roka.

Pri zhodnej dĺžke s predchodcom má byť nové prevedenie širšie, čo prospeje nielen proporciám nového modelu. Spolu s nárastom rázvoru o 75 mm na 2 836 mm ponúkne nový Superb vnútri ešte viac miesta. Auto má byť o niečo nižšie, miesto pre hlavu ale neutrpí, sedadlá v zadnej časti majú byť kvôli tomu umiestnené o niečo nižšie. Podľa magazínu autoevolution má byť nový Superb jedným z najväčších áut postavených na platforme MQB. 

Veľkosťou a výbavou na existujúci Superb silne dotiera aktuálne prevedenie Octavie. Škodovka chce teda Superb posunúť o kúsok vyššie, na horný okraj kategórie manažérskych vozidiel strednej triedy. Je to podobný postup, ktorým prešiel sesterský model nového Superbu Volkswagen Passat. 

Z neho prevezme Superb prvky výbavy ako adaptívny tempomat, bezpečnostných a jazdných asistentov alebo paletu motorov. Nový Superb tak bude vedieť čítať značky, sám zastaví pred prekážkou alebo sa dokáže automaticky udržiavať v jazdnom pruhu a posvietia si prednými svetlami používajúcimi LEDky.

Nový Superb predstaví Škoda v polovici februára 2015 v Prahe, autosalónovú premiéru bude mať začiatkom marca na autosalóne v Ženeve. 

Tretia generácia Superbu sa bude vyrábať okrem východočeských Kvasin, kde si na neho značka postavila úplne novú halu, tiež v Šanghaji. Aj preto Škoda testuje pri vývoji lokálnu špecifikáciu modelu priamo na čínskych cestách. Čínsky trh je totiž pre mladoboleslavskú značku z hľadiska objemu predaja najväčším na svete. Novodobá éra modelu Superb začala v roku 2001, v dvoch generáciách ich Škoda vyrobila asi sedemstotisíc.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 09:12