StoryEditor

Záhadný prototyp. Škoda v Česku testuje auto z Číny

10.03.2014, 23:18
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
V Mladej Boleslavi sa testuje Volkswagen určený pre Čínu. Nafotil ho náhodný okoloidúci pre server iDnes.cz.

V nasledujúcich dňoch sa má vo Wolfsburgu rozhodovať o nových modeloch v značkách koncernu Volkswagen. Škoda na tento rok chystá premiéru novej Fabie a ešte pred koncom roka má stihnúť ukázať nový SuperB, ktorého podobu naznačil parádny ženevský koncept Vision C . 

Vo vývojovom centre sa ale pracuje na viacerých projektoch. Podľa informácií partnerského serveru iDNES.cz sú teraz v Mladej Boleslavi napríklad často vývojári od Seatu. A cesty brázdi nafotený čínsky Volkswagen stojaci na technike predchádzajúcej Octavie.

Šedý voz s tradičnými testovacími registračnými značkami zastihol a vyfotil čitateľ iDNES.cz Tomáš Pulda v Mladej Boleslavi. "Stihol som zaobstarať dve fotografie, potom pribehol pán, nastúpil do auta a veľmi rýchlo odišiel. Bolo vidieť, že je rozladený z toho, že si auto fotím," opisuje.

Na pohľad je to predĺžený hatchback Volkswagen Gran Lavida, ktorý minulý rok doplnil druhú generáciu sedanu Lavida. Tento model Volkswagenu je určený výhradne pre čínsky trh. Využíva predĺženú podvozkovú platformu prvej Škody Octavia. Prerobená Lavida je v Číne lacnejšia alternatíva Volkswagenu Jetta. K dispozicii je prímárne s benzínovými motormi 1,4 TSI a 1,6. výroba prebieha v šanghajskej továrni, kde sa vyrábajú aj čínske  škodovky.To môže byť jedno z vodítok.

Zamaskovaná Škoda

"Okolo nápisu aj znakov VW sú viditeľné známky zelených maskovacích samolepiek a v interiéri na palubnej doske bola veľká biela tabuľa s nápisom „rozsvietiť svetlá“ a na dverách vodičov „pri odchode zhasnúť svetlá," opisuje záhadné auto autor fotiek.

Pri pohľade na auto sa ihneď ponúkajú špekulácie, že sa Lavida chystá aj do Európy. A možno by v tom svoju úlohu mohli zohrať fabriky Škody. Podľa Tomáša Pulda navyše rovnaké auto ešte pred niekoľkými dňami jazdilo po Mladej Boleslavi a okolí s nalepenými znakmi Škoda.

Jednou z hypotéz môže byť testovanie a adaptácia vozidla na európske podmienky v rámci projektu Volkswagenu na uvedenie novej značky „lacných" áut, ktorá by konkurovala napríklad Dacii. Jednoduchý čínsky Volkswagen stojaci na vyskúšanej technike by preto nemusel byť zlý nápad.

iDnes.cz

František Dvořák

01 - Modified: 2006-02-22 05:28:39 - Feat.: 0 - Title: Vírus priniesli na Slovensko netradičné druhy vtákov
01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-20 14:26:48 - Feat.: - Title: Dopravný podnik Bratislava nakúpi od Škody ďalších desať nových električiek
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 20:48