StoryEditor

Amerika na cestách. Auto tu znamená slobodu

16.01.2014, 03:36
Šoférovanie naprieč Spojenými štátmi, to sú zážitky ako z filmu. Malé pumpy a obrovské autá.

Veľké autá, silné motory a lacný benzín. Amerika je oproti malému Slovensku úplne rozdielna. Aj na cestách. Tisícky kilometrov – alebo teda skôr míľ – kde vidieť všetko, čo vo filmoch. Mohutné kamióny, kde by prežila aj viacčlenná rodina, alebo štýlovú klasiku zo sedemdesiatych rokov s osemvalcom pod kapotou.

Samafory naopak

Pri šoférovaní si musíte uvedomiť niektoré základné pravidlá, ktoré u nás nenájdete. Enormné množstvo dopravných značiek, ktoré vidíte po prvýkrát v živote, odbočiť doprava môžete aj na červenú a semafory treba hľadať na opačnej strane križovatky. Celkovo je však dojem z jazdy aj na sedemprúdovej diaľnici v LA pomerne pohodový. Bez problémov si všímate aj okolie.

Nie je tu metro a každý na presuny používa výhradne svoje auto. A tak na druhej strane ste takmer stále v zápche, či je polnoc alebo dvanásť hodín napoludnie. Najviac ma však prekvapila pohoda a úcta vodičov. Nikto sa na vás zozadu netlačí alebo ak sa aj pomýlite, nevidíte vztýčený prostredník. Navyše aj policajti vám ochotne poradia, kadiaľ ísť, ak ste zablúdili a vošli na miesto, kde by ste nemali čo robiť.

Rýchlosť? Tá platí pre všetkých

Dokonca aj ako chodec sa cítite ako v civilizovanej krajine. S tým,aby vám niekto pred priechodom zastavil a umožnil prejsť, nie je žiadny problém. Malým zázrakom pre mňa bol aj fakt, že pravidlá sa tu rešpektujú tak, ako majú. Tam, kde je maximálna rýchlosť obmedzená na 35 mph, približne 56 km/h, ju dodržiava autobus, ale aj Ford Mustang. Tých je tu navyše požehnane a stretnúť audinu s „úbohým“ 2-litrovým motorom je skôr malý zážitok. A na „nejaké fábie“ rovno zabudnite. Kvôli cenám paliva tu platí jednoduché pravidlo. Čím viac, tým lepšie.

Kalifornia a malé autá

Zaujímavou „destináciou“ je Kalifornia. Miesto, ktoré žije ekológiou a predáva sa tu najviac elektromobilov. Svoj biznis tu postavila aj Tesla – známy producent elektromobilov. Avšak naživo som nevidel okrem výstaviska CES ani jeden model Tesly Modes S. No taká japonská Toyota musí toto miesto milovať. Čakal som, že daňové úľavy budú presvedčivým argumentom pre mnohých, aby si zakúpili na pomery USA slabé japonské auto.

No aby som ich v rade za sebou stretával aj päť, to som si netrúfal odhadovať ani vo sne. Pomerne imidžovým autom sa tu stal aj malý Fiat 500. Môže za to tiež vynikajúci marketing tejto spoločnosti. V každom prípade, ak ste v Amerike, odporúčam každému urobiť si aspoň malý „trip“ po krajine autom, zastaviť na malej pumpe a dať si originálny americký hot-dog v sladkom rožku.

A aby som nezabudol, keďže sú toalety na pumpách zvyčajne zamknuté, predmety, ktoré dostanete priviazané ku kľúču, sú zväčša tie najšialenejšie, ktoré by vám napadli. Napríkald ako Obušok, poznávacia značka alebo puklica. 

Snímka: Dreamstime

01 - Modified: 2005-12-07 08:25:58 - Feat.: 0 - Title: Finále európskych pohárov o týždeň skôr
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 08:17