StoryEditor

Motor, ktorý zmení svet, vyvíjajú na Slovensku (video)

08.11.2012, 23:30
Slovensko-americká skupina nadšencov testuje motor, ktorý má prepísať históriu.

Máme smer Maďarsko, po dlhej ceste prichádzame do malého automobilového servisu, pretože práve tu vedia vďaka tzv. motorovej brzde nasimulovať všetky možné situácie, ktoré vie jeden motor „zažiť“.

Dôvod, prečo sme sem prišli, vôbec nie je skromný – vraj sa tu budú prepisovať dejiny spaľovacích motorov. Posúďte sami: malý 2,5-litový motor by tu mal dosiahnuť takmer tisíc koní s minimálnou spotrebou a nulovými výfukovými plynmi. A za tým všetkým stojí slovensko-americký tím. A ak poznáte meno Dick Kvetňanský (výrobca ručne skladaných automobilov Attack a pretekár telom a dušou), je vám jasné, že je možné čokoľvek.

Tím RTU s testovaným motorom. Zľava: Luca Solaroli, Dick Kvetňanský, Vlado Sedlák, jeho syn Martin a Alberto Solaroli, držiteľ patentu. Snímka: HN/Peter Mayer

Neveriaci Tomáš... Teda Drahomír
Priznávam, že ešte pri vstupe do miestnosti, kde stál TEN motor, som stále neveril, že je možné dosiahnuť podobné čísla. Asi som však bol jediný. Všetci zainteresovaní z tímu RTU vyzerali nadšení a odhodlaní... Hlavná hviezda skúšok – motor, bola napojená na prístroje, ktoré majú potvrdiť či vyvrátiť veľké očakávania.
Chladná, doslova obrnená komora (aby hluk nevychádzal aj mimo dielne) naštartovaním razom ožila. Certifikovaná motorová brzda začala pracovať a otáčky aj napätie sa stupňovali.

Ten motor je chladný!
Zabudnite na všetko, čomu ste doteraz verili, pretože spomínané dohady sa začali pomaly potvrdzovať. Tento motor podľa výsledkov testov spaľuje výrazne menšie množstvo paliva a pri nižších teplotách. Pri naštartovaní a po ukážkovom teste sme sa dokonca vedeli dotknúť motora a dať ruku ihneď za výfuk. Ak by tam bola obyčajná pohonná jednotka, bolo by to čisté bláznovstvo, ktoré by v lepšom prípade malo na svedomí poriadne popáleniny. Najabsurdnejšie na tom všetkom je, že tento motor nemal namontovaný ani chladič. Chladiaca kvapalina tu bola len preto aby správne fungoval. Dokonca pri výstupe mala 13 stupňov Celzia. Reálne sa v automobiloch pohybuje okolo 90 stupňov.

A to je možno základ tajomstva, ktoré sa postupne dostáva na povrch: nie je tu odpadové teplo, pri ktorom sa bežne stráca energia. Tento motor toto všetko potlačil.
„V dnešných bežných motoroch je veľký práve odvod tepla. To sú straty, ktoré bránia tomu, aby sa zvýšil výkon,“ vysvetľuje odborník na spaľovacie motory zo Slovenskej technickej univerzity Ján Lešinský. Aj on chcel totiž na vlastné oči vidieť to, čo títo páni tvrdili. Ale tento príbeh sa začal oveľa skôr...


Aj Bush je fanúšikom
Asi pred dvanástimi rokmi stretol Dick Kvetňanský Američana Alberta Solaroliho na konferencii v Toronte. Človeka, ktorý mál geniálne nápady, ale chýbali mu praktické riešenia. A tak postupom času spojili svoje sily a začali v tichosti pracovať na niečom, čo ostatní považovali za nereálne – na vyššom výkone a nižšej spotrebe.

Dnes sú však jediní, ktorí spomedzi silnej konkurencie disponujú reálnym projektom a funkčným motorom. A to tu hovoríme o automobilkách s množstvom inžinierov a obrovským rozpočtom, ako je napríklad Mercedes alebo Fiat.
Alberto je majiteľom patentov a technológie, ktoré požíva spoločnosť RTU, kde v súčasnosti figurujú ďalší dvaja Slováci, Dick Kvetňanský a Vlado Sedlák. Ten patent má na svedomí to, že teplo spaľovacieho motora neuniká zbytočne, ale zvyšuje výkon a stláča spotrebu.

A nejde len o tento jeden kus, ktorý RTU testuje u našich južných susedov. Prvý motor, ktorý využíval túto špeciálnu technológiu, bol namontovaný na pretekársku loď. Áno, čítate dobre – na loď. A nie hocakú – na pretekársku loď, ktorá patrila najväčšiemu outsiderovi. A ako to v správnom americkom príbehu býva, vyhrala preteky s obrovským náskokom.
Tento fakt si všimol aj bývalý americký prezident George Bush starší. A tak sa stal Alberto jedným z tých, ktorý mu predali novú rybársku loď.




Na hranici možného

Roky práce však nakoniec boli zamerané na bežné spaľovacie jednotky do áut. Americko-slovenský motor postupne získaval tvár aj vďaka Dickovi Kvetňanskému. Vybral totiž konkrétny motor, navrhol presné úpravy a zlepšenia. Dôležitú úlohu hrá aj tajný a neznámy materiál, ktorý je predmetom patentu. Celý výskum, priebeh a stavba, sa diala u nás na Slovenku.

Takže si to zhrňme: upravený 2,5-litrový benzínový motor dosahuje 814 konských síl pri spotrebe 5,3 l na sto kilometrov. Výstupné emisie sú takmer nemerateľné.

„Pre mňa ako človeka, ktorý celý život miluje motory, je neuveriteľným zážitkom vidieť prepĺňaný 2,5-litrový motor s takými parametrami a temer studený!“ nadchýna sa Lešinský, a ďalej konštatuje: „Nápad je realizovaný na hranici možného.“

Ambície má však tento tím ešte vyššie. Toto vôbec nie je maximum výkonu, ktorý môže dosiahnuť. Použitá motorová brzda už nedokáže uniesť vyšší ťah. Spokojnosť neskrýva ani jedna časť posádky.




Aj do bežnej premávky

Tento testovaný kus je zatiaľ projektovaný na použitie do pretekárskych vozidiel. „V tomto stave je ideálny do súťažných vozidiel – nízka spotreba umožňuje, bez zmeny počiatočného objemu paliva v automobile, veľký prejazd bez zastávky.“ Lešinský však dodáva, že ak sa v ňom vyrieši dlhšia životnosť materiálov, bude žiadaný aj pre úžitkové vozidlá (ktoré najazdia mnoho kilometrov denne), a napríklad aj pre verejnú dopravu.

Aj tvorcovia priznávajú, že najprv chceli vďaka nemu mať dokonalé pretekárske auto. „Samozrejme, s Albertom sme sa spočiatku koncentrovali výhradne na pretekárske ciele, no pri postupnom testovaní s dlhoročným priateľom a pretekárom Martinom Sedlákom a jeho otcom sme si uvedomili, že priemyselné využitie našej technológie je možno ešte zaujímavejšie ako pretekárske.“

Nečudo, cit pre biznis skupinke evidentne nechýba. Z ekonomického hľadiska by sa dokázalo ušetriť na palive a ekológovia by boli nadšení z hodnôt CO2.

„Máme niekoľko zaujímavých ponúk, no zatiaľ sme viazaní určitými dohodami v USA, kde rokujeme s najsilnejším partnerom, s americkou vládou,“ vysvetľuje Kvetňanský.
V najbližších mesiacoch či rokoch bude zaujímavé sledovať postup tohto projektu, a aj to, ako naň zareaguje svet. Podľa Lešinského je tento skok taký ohromujúci, že sa pokojne môžu prepísať aj definície spaľovacieho motora.




Minirozhovor
: Ak sa upraví, bude vhodný aj pre bežné autá

Uznávaný odborník na spaľovacie motory zo Slovenskej technickej univerzity Ján Lešinský pre HN:

Môže tento americko-slovenský motor ovplyvniť dianie v automobilovom svete?
Áno, po niektorých špecifických úpravách na predĺženie životnosti sa dokonca môže zaradiť aj do bežnej premávky.
A to využitie v bežnej premávke je to reálne?
Už v tomto prevedení je výnimočný a stvorený na zaradenie do súťažných vozidiel – nízka spotreba umožňuje automobilu oveľa dlhší dojazd bez zastavenia na tankovanie. Po menších úpravách bude určite žiadaný aj pre úžitkové vozidlá, ktoré najazdia veľa kilometrov denne, a napríklad aj pre verejnú dopravu. Osobným automobilom to prinesie efektívne a menšie motory a vynikajúce výsledky pri meraní škodlivých emisií.
Často sa skloňuje slovo revolúcia, stretli ste sa už s niečím podobným?
S konkrétnou realizáciou nie, no s podobným zámerom už áno. Bol to zámer pre veľké firmy v jednom z rámcových programov EÚ. Pretože motor, ktorý pracuje na tomto princípe (takmer všetko teplo zo spaľovania premieňa na tlakovú energiu), má výrazne zníženú spotrebu, klesnú emisie a aj nároky na výmenu oleja či chladiacej kvapaliny.
Motorom sa venuje dlhé roky, ako hodnotíte výsledky testov, ktoré RTU dosiahlo?
Do skúšobne som bol pozvaný po dlhšej debate s autormi o „teórii možného“. Na experimentálnom pracovisku mi chceli ukázať reálny beh motora počas „ladenia,“ bol som skeptický. Ale musím povedať, že som nadšený, bol to neuveriteľný zážitk vidieť prepĺňaný 2,5-litrový motor s takými parametrami a takmer studený! Jednotlivé časti boli teplejšie až po zastavení chodu motora.

01 - Modified: 2004-09-21 23:27:16 - Feat.: 0 - Title: Fitch Ratings zvýšila hodnotenie Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 23:16