StoryEditor

Kia Venga príde na trh už koncom tohto roka

24.08.2009, 00:00

Kórejská značka Kia Motors Corporation potvrdila, že jej nové malé MPV patriace do segmentu B bude niesť meno Venga. Novinka vychádza z konceptu Kia No3 a budú ju vyrábať v českých Nošoviciach. Premiéra ju čaká už na tohtoročnom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, pričom na európsky trh sa dostane koncom roka.

Kiu Venga navrhli a skonštruovali v Európe. Jej dĺžka je 4 068 mm a má na svoju kategóriu nezvyčajne dlhý rázvor osí kolies 2 615 mm. Jej výška je 1,6 metra. Preto aj vo svojom interiéri poskytuje veľký priestor, porovnateľný s autami segmentu C. "Meno Venga je odvodené od španielskeho slovesa prísť - teda vyjadruje pozvanie prejsť z jedného miesta na iné. Tento úplne nový model dopĺňa našu aktuálnu rodinu vozidiel značky Kia,“ vyjadril sa Panu Vainamo, riaditeľ marketingu spoločnosti Kia Motors v Európe. Meno podľa Vainamu vystihuje zároveň aktívny životný štýl európskych zákazníkov.

Všetky pohonné jednotky vozidla Kia Venga budú prepojené s technológiou ISG (Idle Stop & Go). Systém pri zastavení vozidla vypína motor a v momente, keď vodič zaradí rýchlosť, motor naštartuje. Agregáty aj vďaka tomu budú spĺňať emisné štandardy Euro 5. Venga sa má predávať exkluzívne len v Európe, pričom v ponuke budú dva benzínové a dva dieselové motory so zdvihovým objemom 1,4 a 1,6 litra. Ich výkonové rozpätie je od 75 do 115 koní. Najnovšia Kia, malé MPV Venga, bude vybavená posuvnou sklopnou lavicou zadného sedadla v pomere 60/40. Možno ju zároveň zložiť do roviny, čím sa vytvorí väčší nákladný priestor. V závislosti od verzie vybavenia bude mať tento model k dispozícii aj výklopné a posuvné panoramatické strešné okno.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
27. apríl 2024 06:38