StoryEditor

Pivo Corgoň

11.08.2008, 00:00

Najstaršie zmienky o varení piva v Nitre siahajú do roku 1895. Spojením domáceho a nemeckého kapitálu sa začalo s výrobou lacného piva pre severozápadné územie Uhorska. Nitrianska pivovarnícka a sladovnícka akciová spoločnosť vyrábala 40-tisíc hektolitrov piva a 10-tisíc metrických centov sladu. Od dvadsiatych rokov pivovar vyrábal dve špeciálne pivá Rekor, 12-stupňové pivo Exquisit, a tiež plnozdroj. Do roku 1926 boli do výrobného sortimentu zahrnuté 14-stupňové pivo Československá perla a 16-stupňové pivo Porter. Vysoké ceny dovážaných surovín spôsobili stratu schopnosti konkurovať, čo znamenalo vyše dvadsaťročnú prestávku vo výrobe piva v Nitre. Neskôr sa výroba obnovila na ešte väčších priestoroch. Známy bol najmä 12-stupňový Nitriansky ležiak vyrábaný od roku 1960.
Po privatizácii v roku 1992 sa pivovar stal súkromným majetkom a premenoval sa na Pivovar Karšay.
Koncom roka 1997 prevzala pivovar holandská pivovarnícka spoločnosť Heineken. Napriek rozsiahlej modernizácii výroby spoločnosť nedokázala udržať výrobu piva v Nitre v dôsledku poklesu slovenského pivného trhu. Heineken v roku 2004 nitriansky pivovar zatvoril a premiestnil výroku piva Corgoň do pivovaru v Hurbanove. Odvtedy sa značka Corgoň stala objemovo každoročne najpredávanejším pivom na Slovensku. Corgoň sa profiluje ako značka fanúšikov športu. Corgoň je tradičným partnerom slovenského futbalu, už od roku 2000 podporuje najvyššiu slovenskú futbalovú ligu, ktorá nesie aj jeho názov -- Corgoň liga. Od minulého roku je Corgoň tiež partnerom Slovenského futbalového zväzu, a tým aj slovenskej futbalovej reprezentácie. V rokoch 1998 -- 2006 bol Corgoň taktiež partnerom slovenskej hokejovej reprezentácie.
Okrem najobľúbenejšej Corgoň desiatky, ponúka Corgoň takisto 12-stupňové a tmavé pivo. Všetky 3 varianty sa začali začiatkom tohto roku baliť do novej "vyšportovanejšej" fľaše a takisto etikety prešli zlepšením, avšak zachovali si svoj typický tvar pripomínajúci erb športového klubu a charakteristickú červenú farbu.
V lete minulý rok sa Corgoň predstavil v revolučnom balení, v ľahkej a nerozbitnej 1,5-litrovej maxi fľaši, ktorá je praktickejšia a výrobcovi prináša väčší obrat.
Kvalita značky Corgoň bola v roku 2006 potvrdená oceneniami Bronzová pivná korunka v kategórii 10-stupňových pív a Strieborná pivná korunka v kategórii tmavých pív, ktoré jej boli udelené Slovenským združením výrobcov piva a sladu.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 18:35