StoryEditor

Prvé slovenské kabrio

04.03.2007, 23:00

Štúdiu nového kabrioletu s názvom ex_ceed predstaví automobilka Kia na marcovom autosalóne v Ženeve. Táto novinka sa bude podľa všetkého vyrábať v žilinskom závode. Jej dizajn je prácou nového šéfa štylistického štúdia spoločnosti Kia Petra Schreyera. Predstavuje náznak toho, akým smerom sa bude pod jeho vedením v budúcnosti uberať vzhľad vozidiel značky Kia.
Plátenná strecha
Kabrio ex_cee'd vychádza z predvýrobného prototypu trojdverového cee'd Sporty Hatch (vyrábať sa bude na Slovensku od decembra) a má ten istý rázvor kolies. Je však vybavený úplne novými vonkajšími panelmi a s pôvodným vozidlom má spoločnú len podlahovú plošinu, skryté komponenty a elektrickú skladaciu strechu. Využitím plátennej strechy model ex_cee'd zámerne kráča proti trendu kabrioletov so skladacími kovovými strechami. Schreyer to zdôvodňuje: "Som presvedčený, že plátenná strecha zažije renesanciu. Všetci už dlho žijeme s romantickou myšlienkou jazdy s vetrom vo vlasoch a kabriolety s kovovou strechou pre mňa osobne nie sú s týmto emocionálnym zážitkom v úplnom súlade."
Auto má mierne klinovitý profil, mohutné rozšírené blatníky nad 19-palcovými zliatinovými diskami a pomerne agresívny dizajn prednej časti. Karoséria vízie je lakovaná snehobielou farbou a strecha má farbu horkej čokolády. V interiéri tieto farby podčiarkuje koža s dvoma odtieňmi.
Modelová rodina cee'd
Rodina vozidiel Kia cee'd (tvorí ju päťdverový hatchback -- od decembra minulého roku, päťdverový Sporty Wagon -- od augusta 2007 a trojdverový Sporty Hatch -- od decembra 2007) znamená obrat v histórii spoločnosti Kia. Sú to prvé vozidlá kórejskej značky, ktoré navrhli v Európe a ktoré sa v Európe aj vyrábajú. Uvedením kabria na trh v roku 2008 bude modelová rodina cee´d kompletná.

menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 21:38