StoryEditor

Takto polícia v Bratislave odstavovala vodičov. Pri kontrole sa venovala hlavne alkoholu

13.09.2017, 16:45
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Policajným zborom SR a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR zoorganizovali Deň zodpovednosti na slovenských cestách.

Cieľom tejto akcie je apelovať na vodičov, aby nekonzumovali alkohol pred jazdou. Táto problematika je najvýraznejšia práve počas predĺžených víkendov a sviatkov, kedy sa dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu stáva viac.

Polícia si tak dnes posvietila na vodičov v Bratislave, konkrétne na Slovnaftskej ulici. Okrem dychovej skúšky na prítomnosť alkoholu, bol pre nich pripravený aj darček či okuliare, s ktorými si mohli vyskúšať prejsť slalom v stave podobnom opitosti.

Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu dodáva: „V období posledných rokov štatistiky ukazujú mierny pokles dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu. Veríme, že k tomuto poklesu prispievajú aj preventívne aktivity ako je dnešný Deň zodpovednosti, keď pripomíname, že šoférovanie pod vplyvom alkoholu je veľmi nebezpečné.“

Podobný typ aktivít privítali aj samotní vodiči, ich reakcie boli zväčša veľmi pozitívne. Na otázku, či by privítali toleranciu alkoholu do určitej hodnoty aj na Slovenku, odpovedali prevažne rovnako – alkohol za volant nepatrí.

Ako ukazujú štatistiky Prezídia Policajného zboru, až 59 percent dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane práve cez víkend vrátane piatku, avšak ešte rizikovejšími sú predĺžené víkendy a sviatky, počas ktorých opití vodiči spôsobia v priemere o 11 percent viac dopravných nehôd. V tomto roku je to dokonca až o 31 percent viac.

„Práve preto sme sa rozhodli upozorniť dôraznejšie na túto skutočnosť a to aj policajnou akciou, ktorá bude prebiehať na celom Slovensku počas tohto predĺženého víkendu a bude sa zameriavať najmä na kontrolu alkoholu u vodičov motorových vozidiel,“ dopĺňa riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ Ján Ignaták.

Väčšinu nehôd pod vplyvom alkoholu spôsobia muži a to až 88 percent. Tri štvrtiny nehôd pod vplyvom alkoholu sa stanú v obci, z čoho vyplýva, že Slováci podceňujú práve krátke jazdy, ako napríklad z návštevy či stretnutia.

Pri 0,5 promile je u vodiča pravdepodobnosť dopravnej nehody o sto percent vyššia ako u vodiča, ktorý nepil. Pri 0,8 promile je pravdepodobnosť vyššia až o 400 percent.

„Účet“ vodiča, ktorý pil a sadol za volant je však vždy vysoký. Strata života, alebo celoživotné následky na zdraví sú nevyčísliteľné. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu spoločne s Prezídiom PZ vypočítali cenu, ktorú zaplatí vodič za nezodpovedné pitie.

SZVPaS

„Alkohol má na vodiča výrazný vplyv, spôsobuje stratu sebakontroly a mnoho vodičov sa následne mylne domnieva, že jazdí bezpečne. Alkohol zhoršuje reakčný čas vodiča, jeho koordináciu a motoriku“, upozorňuje Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP).

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 1, menuRoute = auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 23:36