StoryEditor

Trest pre novodobých otrokárov

18.12.2007, 23:00
Autor:
achach

To, že sa ešte aj v 21. storočí v Spojených štátoch nájdu prípady otrokárstva, nie je vôbec utópiou. Federálny súd včera totiž uznal za vinný milionársky manželský pár zo zotročenia dvoch indonézskych žien, ktoré "načierno" u nich pracovali v dome ako slúžky.
Päťdesiatjedenročnému Mahanderovi Sabhnanimu a jeho 45-ročnej manželke Varše hrozí teraz až 40 rokov väzenia. Obaja už majú americké štátne občianstvo, no Mahander pochádza z Indie a jeho žena z Indonézie. Novodobí otrokári sa podľa súdu dopustili psychického a fyzického zneužívania. V ich prípade išlo najmä o nútené práce. Obidve slúžky donútili pracovať 18 a viac hodín denne.
Od trestov k mučeniu
Milionársky manželský pár Sabhnaniovcov, ktorý má štyri deti, má firmu na parfumy s celosvetovou pôsobnosťou. Dve, takmer negramotné slúžky u nich pracovali za 100 až 150 dolárov mesačne (v prepočte asi 2 300 až 3500 korún). Všetky peniaze posielali svojim príbuzným v Indonézii.
Podľa prokurátora Marka Leska obe ženy, Samirah a Enung, boli vystavené rôznym trestom, ktoré prerástli až do krutých foriem mučenia. Celý prípad vyšiel najavo, keď jedna zo žien utiekla v máji na Deň matiek z domu "otrokárov". Na súde potom obe vypovedali, že manželia ich často bili palicou, za trest ich takisto rezali nožom. Niekedy ich nútili opakovane chodiť po schodoch hore a dole alebo ich nútili dať si studenú sprchu ako trest za to, že napríklad zaspali do služby. Za priestupok považovali aj to, keď si slúžky "ukradli" jedlo z odpadkového koša. Samirah a Enung boli často hladné, pretože domáci im príliš jedla nedávali.
Samirah, ktorá napokon z domu utiekla, vypovedala, že Varša ju prinútila zjesť desiatky čili papričiek a vzápätí ju donútila skonzumovať všetko, čo vyvrátila, pretože jej žalúdok toľko štipľavých papričiek nedokázal stráviť. "Toto sa nestalo v 19. storočí. Toto všetko sa stalo v 21. storočí," povedal prokurátor Lesko, ktorý nazval obvinený manželský pár novodobými otrokármi.
Druhá slúžka pred súdom uviedla, že domáca pani raz nechala obmotať holé telo Samirah lepiacou páskou. Následne jej prikázala, aby tú pásku začala strhávať. "Keď som to urobila, Samirah kričala od bolesti," uviedla na súde prostredníctvom tlmočníka Enung predtým, než sa psychicky zrútila na lavici svedkov.
Výplod hysterických žien?
Jeden z obhajcov manželov Sabhnaniovcov, Jeffrey Hoffman, po verdikte súdu uviedol, že obaja sa plánujú odvolať. "Pravdepodobne porota podľahla hysterickým scénam dvoch indonézskych žien," povedal Hoffman. Počas obhajoby uviedol, že slúžky si všetko vymysleli, aby mohli z domu utiecť za lepšou prácou. Takisto sa počas procesu obhajoba snažila dokázať, že indonézske ženy praktizovali čarodejníctvo a ubližovali si navzájom v rámci rituálov, keď manželia neboli doma.
Jedna zo štyroch dcér obvinených, Dakšina, skolabovala priamo v súdnej sieni po tom, ako ich súd uznal za vinných zo zotročenia slúžok. "Nikomu sme nikdy nič neurobili, ako sa nám mohlo toto stať v Amerike," povedala ďalšia z dcér Tina. Manželský pár bol vo väzení takmer tri mesiace, kým súd nesúhlasil s prepustením na kauciu vo výške 4 a pol milióna dolárov (vyše 103 miliónov korún). Kým nebude známa výška trestu, ostanú v domácom väzení.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 09:54