StoryEditor

Golfová kráľovná vstúpila do elity

09.10.2007, 00:00
Je prvou dámou. Aspoň v golfe určite. Zuzana Kamasová je totiž jedinou slovenskou profesionálnou golfovou hráčkou (od novembra 2004). A práve cez víkend vyhrala svoj prvý profesionálny turnaj v kariére vo švédskom Göteborgu.

Za tento triumf zinkasovala 54-tisíc švédskych korún (zhruba 200-tisíc slovenských korún). "Toto víťazstvo som neočakávala, mala som zdravotné problémy, ale vedela som, že keď sa budem snažiť, tak mám šancu. Je to dobrý pocit, keď Slovenka, ktorá je z absolútne negolfovej krajiny, vyhrá takýto turnaj," povedala pre HN 29-ročná Kamasová.

Mieri medzi svetovú elitu
Kamasová tak postúpila do kvalifikácie Ladies European Tour, ktorá je druhou najväčšou súťažou na svete. "Už som hrala tento rok štyri turnaje tejto série, naposledy minulý týždeň v Rakúsku," doplnila ženská golfová jednotka. Z Rakúska si odniesla za toto umiestnenie 2 700 eur. Jej cieľom je však dostať sa medzi svetovú elitu a zahrať si na turnajoch Major (najprestížnejšie podujatia na svete). "Už som bola raz blízko. Ale ušlo mi to o jedinú ranu," vysvetlila pre HN.
Ako sama tvrdí, golf je o veľkých peniazoch. Nielen ten mužský, kde jednoznačne dominuje Američan Tiger Woods, ale aj ženský. "Hlavne na tých väčších turnajoch ide o veľké peniaze. Ale s mužmi sa to nedá porovnávať. Nie je to ako v tenise, kde majú na grandslamových turnajoch muži aj ženy rovnaké prémie," tvrdí Kamasová.

Omyl, ktorý sa vyplatil
Slovenská kráľovná zelených ihrísk s jamkami sa ku golfu dostala náhodou, ako sama hovorí - omylom. "Keď som mala 19 rokov, robila som mnohé športy, ale aktívne som sa žiadnemu nevenovala. Takže som to chcela vyskúšať. V Amerike mám rodinu. Tak som tam šla pod zámienkou študovať angličtinu, určite nie so zámerom hrať golf," spomína na svoje začiatky. Po ôsmich mesiacoch strávených v zámorí si ju však všimli golfoví tréneri.
A práve vtedy sa v ďalekej Amerike začala rodiť kráľovná slovenského golfu.
Napriek tomu, že po svojom príchode nemala ani golfovú palicu.
"Ponúkli mi golfové štipendium na štyri roky. Začala som chodiť do golfovej akadémie, kde som bola absolútny exot medzi tými ostatnými, ktorí hrali veľmi veľa rokov a boli vynikajúci. Ja som nemala ani len golfové tričko." Po dvoch rokoch sa presťahovala z Floridy do Severnej Karolíny, kde mohla hrať v lepšom klube. Tam ukončila školu a pred piatimi rokmi sa vrátila na Slovensko.

Golf - nielen drahý koníček
U nás pôsobí v klube na Táloch. "Nie som však ako futbalista, ktorý hráva za klub. Všetky veci si riešim sama. Na Tále chodím len trénovať," vysvetľuje. Kamasová má aj svojho osobného trénera - Skipa Maleka, s ktorým trénovala už v Amerike. Ten chodí občas aj na Slovensko, dokonca je aj spoludizajnérom golfového ihriska na Táloch.
Pýtate sa, ako sa dá živiť golfom na Slovensku? "Mám, našťastie, sponzorov, ktorí mi pomáhajú. V golfe to funguje asi tak, že čím viac sa vám darí, tým máte vyššie náklady." Tie sa pre ňu pohybujú okolo milión korún na sezónu plus zhruba 200-tisíc na prípravu. Za rok absolvuje zhruba 26 turnajov. "Rezervovanie hotelov, dohodnutie plánu na sezónu, komunikácia s médiami či vybavovanie sponzorov - to všetko si vybavujem sama, keďže nemám svojho manažéra," hovorí. Kamasovú čakajú v tejto sezóne ešte dva turnaje. Už tento týždeň sa predstaví v Brne. Tento turnaj bude pre ňu príprava na kvalifikáciou na European Tour, ktorá sa uskutoční koncom októbra v Taliansku. "Za úspech budem považovať to, keď získam plnú kartu pre budúcu sezónu, čo by ma oprávňovalo štartovať na ešte viac turnajoch," ukončila Kamasová.

01 - Modified: 2003-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chartre poletia
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
29. apríl 2024 08:51