StoryEditor

Bývalý mediálny magnát Conrad Black pôjde do väzenia

10.12.2007, 12:27
Autor:
SITASITA

Bývalý mediálny magnát Conrad Black, odsúdený za podvádzanie akcionárov v jeho spoločnosti Hollinger International, pôjde do väzenia. Dnes ráno o tom rozhodol súd a ukončil tak štvormesačný proces, ktorému čelil 63-ročný člen Britskej snemovne lordov. Za mreže pôjdu aj dvaja bývalí výkonní manažéri spoločnosti Hollinger a jeden právnik, ktorý pracoval pre Blackovu veľkú mediálnu spoločnosť. Podľa federálnej prokuratúry mediálny magnát a talentovaný životopisec, ktorý opísal aj životy bývalých amerických prezidentov Franklina D. Roosevelta a Richarda M. Nixona, strávi vo väzení 24 dní. Žalobcovia požiadajú sudcu, aby nariadil čo najrýchlejšie vzatie do väzby, čím chcú zabrániť pokusom Blacka o útek. Pred oznámením rozsudku súd chcel zabrániť Blackovmu návratu do jeho rodnej Kanady a nariadil mu neopustiť oblasť Chicaga v štáte Florida.
Hlavným sporom počas súdneho pojednávania bolo určenie presnej škody, ktorú akcionári utrpeli. Podľa žalobcov išlo o 32 miliónov dolárov (v prepočte približne 724,4 milióna slovenských korún), ale predchádzajúce správy pripravené pred oficiálnou súdnou žalobou uvádzali škody vo výške 6 miliónov dolárov (v prepočte takmer 136 miliónov slovenských korún). Nižšia suma mohla pre Blacka znamenať aj kratší pobyt vo väzení.
Súd uznal Blacka vinným 13. júla v troch bodoch obžaloby, týkajúcej sa podvodu. Uznal ho tiež vinným z obštrukcií na súde, pretože premiestnil dokumenty z torontskej kancelárie, keď sa dozvedel, že ich vyšetrovatelia budú potrebovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:12