StoryEditor

Ako správne vykúriť auto? ​Toto sú časté chyby vodičov počas zimy

08.11.2017, 14:00
Chladné mesiace pomaly prichádzajú a s nimi tiež vykurovanie automobilov.

Vodiči sa dopúšťajú pri jazde v zimnom období hneď niekoľkých chýb. Okrem iného, nie každý vie, že klimatizáciu auta využijete nielen cez leto, ale dokonca aj v zime.

Pri súčasných moderných automobiloch platí, že na teplo si už musíme počkať len niekoľko minút. Je známe, že benzínové motory sa zahrievajú podstatne rýchlejšie a poskytnú teplo skôr ako naftové. Vznetovým agregátom to trvalo dokonca aj desiatky minút, to je ale minulosť.

Veľa áut dnes má totiž systém chladenia dovybavený odporovými ohrievačmi. Tie výrazne skracujú dobu nábehu teplého vzduchu a platí to rovnako aj pre vyhrievané sedadlá či volant, čo sú prvky výbav mnohých súčasných automobilov.

Pixabay

Toto vám nepomôže

​Prvým častým omylom vodičov je, že v domnení, že teplý vzduch príde skôr, nastavujú vysoké teploty či zbytočne veľké stupne „fúkania“. Je pritom jedno, či nastavíte teplotu kúrenia na 20 alebo viac stupňov. Vplyv na rýchlosť prísunu tepla to v konečnom dôsledku nemá.

To sa mimochodom netýka len samotného kúrenia, ale tiež spomínaného vyhrievania sedadiel. O rýchlosti tu teda nerozhoduje stupeň, ten udáva len teplotu, na ktorú sa sedadlo zohreje.

Klimatizácia v zime?

Ďalším omylom je, že vodiči považujú klimatizáciu ako doplnok využiteľný len výhradne v letných mesiacoch. Jej funkcie pritom výrazne pomáhajú aj v chladných obdobiach.

Jedna z vlastností klimatizácie totiž je, že dokáže vysušovať vzduch. To dokáže padnúť vhod pri zahmlených oknách počas sychravých dní. Paru teda odstránite najrýchlejšie práve zapnutím klimatizácie a nezáleží či chladíte alebo kúrite.

Rady na záver

Odporúča sa však najskôr zahriať motor a až následne privádzať teplo do interiéru. K rýchlejšiemu nadobudnutiu prevádzkovej teploty motora môže pomôcť práve vypnutie kúrenia v kabíne. 

Rovnako by sme mali pravidelne meniť kabínový filter a tiež neprekurovať vnútro auta, kedy by hrozila po vystúpení z prehriateho interiéru väčšia šanca prechladnutia.

Optimálne pre minimalizovanie teplotných šokov pre telo sú teploty v kabíne od 17 do 20 stupňov Celzia.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 16:16