Martin Mičánek
StoryEditor

Pozor na sviatočných vodičov. A chaos pri cintorínoch

30.10.2017, 13:08
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Dušičky, respektíve Sviatok všetkých svätých  sú sviatok sťahovania národov.

Cesty sú viac preplnené, a za volant v týchto dňoch sadajú aj takí vodiči, ktorí s autom nevybehnú za hranice okresu ako je rok dlhý. 

Veľké presuny začínajú už dnes, pred víkendom. Kto môže, berie si dovolenku. Všade budú sviatoční vodiči. Potrvá to asi až do nedele tohto týždňa. Pripravte si pevné nervy, zhovievavosť a empatiu. Tie tri veci vám na cestách pomôžu najviac.

Tento sviatok je typický, nie len pre menej skúsených vodičov ale aj  pre nezodpovedných chodcov. Nebude problém natrafiť na dôchodcov v tmavom oblečení bez reflexných prvkov. 

Vidieť a byť videný

Tento sviatok má okrem vyššie spomenutých aj ďalšie špecifiká. Tradične sa aj tento rok tesne pred dušičkami posúva čas. Tento fakt na veľa ľudí vplýva negatívne, hoci nie všetci si to pripustia. Je jeseň, s ňou sychravé počasie, preto nezabudnite na heslo vidieť a byť videný. A to sa týka aj peších, aj vodičov.auto

Týmto chceme apelovať na vodičov. V blízkosti cintorínov bude veľký pohyb ľudí, takže je pravdepodobná aj prítomnosť mestskej a štátnej polície. Riaďte sa ich pokynmi a zbytočne ich neotravujte otázkami, na ktoré vám aj tak s vysokou pravdepodobnosťou neodpovedajú, alebo nebudú vedieť odpovedať. 

Riaďte sa ich pokynmi a keď vás raz posielajú iným smerom, zbytočne o tom nefilozofujte. Spomaľujete tak premávku. Ak by si každý odbočil pri veľkom cintoríne tam, kde v tú chvíľu chce, tak možno práve vy by ste sa k hrobu dostali až na ďalší deň.

Pre sviatok „Dušičiek“ sú typické dočasne zmeny organizácie dopravy. Nejazdite preto spamäti. 

Veľa ľudí si prichádza uctiť zosnulých z veľkej diaľky. Na dané miesta prichádzajú niekedy iba raz ročne. Pre tento sviatok je typické, že sa v rôznych mestách dočasne mení organizácia dopravy. Rovnako je možné, že sa za ten rok organizácia dopravy v meste zmenila. 

Trpezlivosť a empatia

Veľký chaos vzniká aj pri parkovaní. Neparkujte nevhodne. Keď si nie ste istí, radšej zaparkujte o trochu ďalej a prejdite sa. Dbajte na ponechanie dostatočne širokej uličky. Je možné, že okrem chodcov sa budú na cintoríny ponáhľať aj záchranné zložky. 

V tieto dni si ľudia chodia uctiť zosnulých aj na miesta, kde tragicky vyhasol ich život. Ničím výnimočným nie sú odstavené autá na krajnici, ľudia pohybujúci sa bez označenia na miestach, kde by ste to inokedy napríklad nečakali.

Celkovo zvýšte ostražitosť, nedajte sa zbytočne rozptyľovať a pribaľte si trpezlivosť a empatiu. Nad nerozhodnými vodičmi a „stresmenmi“ sa len pousmejte, nech vás hreje pocit, že ste to čakali a máte ich prečítaných. 

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk

01 - Modified: 2021-11-01 10:33:22 - Feat.: - Title: Sviečka osvetľovala cestu na druhý svet. Halloween vychádza z keltských tradícií, tvrdí etnologička 02 - Modified: 2021-11-01 06:01:18 - Feat.: - Title: Dušičky sa pôvodne slávili v inom termíne. Sviatky sa pripomínajú už storočia, hovorí etnologička 03 - Modified: 2021-10-31 07:04:52 - Feat.: - Title: Umelé kahance, vence a gýčové kvety. Ľudia počas Dušičiek majú problém s tým, kam ktorý odpad patrí 04 - Modified: 2021-10-28 10:14:14 - Feat.: - Title: Smútenie za blízkym je náročný, no nevyhnutný proces, hovorí onkopsychologička 05 - Modified: 2020-11-01 05:55:57 - Feat.: - Title: Zosnulým treba vzdať hold doma, do nedele platí zákaz vychádzania, upozorňuje polícia
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 12:14