StoryEditor

Ako je to s poistením auta pri rozbití čelného skla či zrazení zveri?

19.10.2017, 14:00
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Rozbil vám kameň čelné sklo, alebo vás vydesilo zrazenie zveri? Ako je to s poistením a s poistným plnením?

S používaním auta po cestách hrozí vždy, že sa niečo stane. A nemyslíme tým poruchu, alebo poškodenie či inú ujmu. Práve preto tu je už roky povinné zmluvné poistenie, ktoré musí mať každé vozidlo. Na preukázanie PZP slúži biela, alebo zelené karta. Ak sa nimi vodič nevie preukázať, policajt je oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii a tabuľky s evidenčným číslom.

Tabuľky si zvyčajne dávate dole sami. Ak tak odmietnete urobiť, má na to právo aj policajt. A pritom nezodpovedá za poškodenie, ktoré vznikne pri demontáži značky z auta. Značky nie sú váš majetok, len si ich od štátu za poplatok prepožičiavate.

V prvom rade, je rozdiel medzi povinným zmluvným a havarijným poistením. PZP kryje vami spôsobené škody na inom majetku, ktorí vznikli vaším zavinením pri vedení motorového vozidla. Havarijné postenie zahŕňa škody spôsobené na vlastnom vozidle. Ide teda o škodu na aute pri strete s iným účastníkom dopravnej nehody, prípadne s iným predmetom alebo zverou. Podľa balíka služieb sem môže patriť aj odcudzenie vozidla či jeho časť, vandalizmus, živelná udalosť, napríklad požiar, výbuch, úder blesku, povodeň, zosuv pôdy alebo skál, zrútenie sa nejakého predmetu na auto a podobne.

Tak isto je rozdiel škodová udalosť a dopravná nehoda. Pri zrážke so zverou, či rozbitom čelnom skle sa zvyčajne jedná o udalosti, ktoré nie sú zavinené vodičom vozidla. Strácate sa v tom?

O dopravnú nehodu ide vtedy, ak je niekto zranený (usmrtený), škoda zjavne prevyšuje štyritisíc eur, jeden z účastníkov si nesplní zákonom stanovené povinnosti, neviete sa dohodnúť na zavinení a ďalšie zákonné podmienky. Všetko ostatné sú škodové udalosti. O nezavinenú udalosť ide vtedy, ak jej vodič z objektívnych dôvodov nevedel zabrániť. Čiže ak vám kameň rozbije čelné sklo, alebo vám vbehne zver a vy ju zrazíte. Zver je vnímaná v rámci práva ako vec.

Rozbité čelné sklo

Čo ma viedlo k napísaniu tohto článku? Už dlhšiu dobu sa skloňuje v rôznych médiách, že rozbité čelné sklo kameňom vám musia preplatiť z PZP vinníka. Omyl. Takto jednoducho to v praxi nefunguje a málo ktorá poisťovňa vám na základe záznamu o nehode uzná povinné plnenie. Hoci to iné média pravidelne odôvodňujú stanoviskom najvyššieho súdu.

Treba poznamenať, že rozhodnutie sa viaže ku konkrétnemu prípadu. Nemôže sa posudzovať vo všeobecnosti. Tu však ide o stanovisko a to má len odporúčací charakter. Všetko to záleží od poisťovne a ako rozhodne ona. Dokonca ani prítomnosť dopravnej polície nemusí stačiť, aby bolo plnenie vyplatené. V tomto prípade môžete, ale nemusíte volať políciu.

Na to, aby ste si mohli pri čelnom skle vydýchnuť, musíte mať uzatvorené doplnkové havarijné poistenie, respektíve balíček, v ktorom je čelné sklop pripoistené. Tým ale nechcem povedať, že to netreba aspoň skúsiť. Výmena čelného skla na bežnom aute už dávno nestojí sto eur. Cena sa môže vyšplhať aj na tisícku. Ak však nemáte vinníka a ani žiaden záznam, z PZP vám škoda preplatená nebude na sto percent. Zbytočne budete volať políciu.

Ale pozor, ak vám rozbije sklo náklad, alebo súčiastka z vozidla, už je viac pravdepodobné, že sa peňazí dočkáte. Vodič, ktorý vám škodu spôsobil si nesplnil svoje povinnosti. Čiže už to nie je objektívny dôvod.

Zrážka so zverou

Pri takejto nehode ide o škodovú udalosť nezavinenú vodičom. Tu však musíte zavolať políciu. Prečo? Lebo zákon káže: „Vodič musí bezodkladne upovedomiť osobu, ktorá nie je účastníkom dopravnej nehody, o hmotnej škode, ktorá jej bola spôsobená dopravnou nehodou, a oznámiť jej svoje osobné údaje; ak to nie je možné, upovedomenie a oznámenie zabezpečí prostredníctvom Policajného zboru.“

Prečo je to tak? Lebo vznikla škoda, keďže zver má svoju cenu. Na odstránenie zveri sa privoláva člen poľovného združenia, ktorý prekážku (mŕtve zviera) musí odstrániť. Poľovné združenie však nie je zodpovedné zato, že vám zver auto rozbila. Zver nie je ich majetok a nezodpovedajú za ňu. Takže sa tiež môžete rozlúčiť s poistným plnením PZP. Výnimkou je havarijné poistenie. Vtedy zvyčajne potrebujete záznam z polície, že vec bola nimi preriešená. Aj keď nie každá poisťovňa to striktne vyžaduje.

Zver a zviera je rozdiel

Úplne laicky definované, zver žije v lese a je samostatná. Zviera má majiteľa a zvyčajne vyžaduje určitú starostlivosť. Tú má zabezpečiť vlastník zvieraťa. Ak zrazíte zviera, a je reálna šanca že sa majiteľ dá dopátrať, volajte políciu. Majiteľ zvieraťa si nesplnil povinnosť, a vám tak vznikla škoda. Pravdepodobne sa to dá riešiť len vzájomnou dohodou, alebo v občianskoprávnom konaní.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 10:06