StoryEditor

Vinník nehody nemá zaplatené PZP? Na peniaze môžete čakať mesiace

23.09.2017, 00:10
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Povinné zmluvné poistenie je kľúčom k riešeniu dopravných nehôd a to hlavne z finančnej stránky.

Kto si nenájde „stovku“ ročne na PZP, nemá právo jazdiť autom v premávke. Ukazuje sa, že PZP nie je povinné pre každého. Päť percent registrovaných vozidiel na Slovensku ho vôbec nemá uzatvorené. To absolútne nie je zanedbateľné číslo keď si uvedomíte, že je to vlastne každé 20. auto na cestách. Pozrite sa z okna, koľko áut vidíte. Podľa štatistík je medzi nimi aj previnilec. Nebola by to veľká vec, ak by majiteľ/držiteľ vozidla bez PZP ohrozoval iba seba. Avšak on tým nepriamo ohrozuje aj vás.

Ak vám svojím konaním spôsobí škodu, vyplatia vám ju z garančného fondu, ktorý spravuje Slovenská kancelária poisťovateľov. Tá následne vymáha škodu od vinníka bez povinného zmluvného poistenia. Na papieri znie všetko pekne a zaručene, realita je iná a nepríjemnejšia. Svoje o tom vie aj jeden z čitateľov TopSpeed.sk. Zrazil sa so starou hrdzavou Škodou Felicia, nehodu nezavinil a na peniaze čakal tri mesiace. A to je vraj ten lepší prípad. Vieme aj o dobe takmer pol roka.

Frustrácia a čakanie na peniaze za opravu

„Mal som nehodu, ktorú zavinil vodič starej Felicie bez PZP. Dokonca ani nebol vlastníkom vozidla. Po nehode chcel vyriešiť veci bez prítomnosti polície a poisťovní, s čím som, samozrejme, nesúhlasil. Nie som blbý. Asi vedel, že na PZP sa „pozabudlo“,“ vraví Peter, dlhoročný čitateľ.

„Zavolal som políciu. Keďže nikto nebol zranený, chlapi iba usmerňovali dopravu. Vodič Felicie kartičku PZP mal, no vystavenú na neurčito a nevedeli sme, že v skutočnosti zaplatená nie je. Nasledoval byrokratický kolotoč cez dve poisťovne, kým sa zistilo, že Felicia poistená nebola. Oznámil som udalosť SKP – čo je Slovenská kancelária poisťovateľov. Ja som za ten čas dal opraviť auto za svoje. Dovolať sa po čase do SKP je nadľudský pokus. Z piatich čísel som sa dovolal na jedno, maximálne dve. Emailová komunikácia tiež nefungovala skoro nijako. Po pár týždňoch, keď som sa konečne dovolal, mi pani povedala, že áno má ma tu a posiela to ďalej. Takže doteraz ma nik neriešil. Svoje peniaze som dostal po troch mesiacoch, škoda bola vyčíslená na približne dvetisíc eur,“ dopĺňa Peter.

TopSpeed (ilustračná snímka)

​Napriek čakaniu a opletačkám Peter priznáva: „Nevravím, že systém nefunguje. Peniaze som nakoniec dostal. Prežil som si nervy, stred a frustráciu. Jedna vec ma však zaráža. Ak sa taká situácia stane človeku, ktorý na tom nie je finančne dobre, má veľký problém. Auto musí používať, zaplatí balík peňazí za opravu a z čoho má žiť, kým mu Škodu vyplatia? Dostal sa do finančných problémov kvôli nezodpovednému vodičovi bez PZP a pomalým orgánom,“ konštatuje Peter.

Automatický systém pokutovania takýchto previnilcov, ktorí PZP neplatia, neexistuje. Tí ohrozujú ľudí viac a priamejšie, ako neplatná STK či EK.

Nejazdite bez PZP

Tak, ako sme už v škole vedeli, že teória je jedna a prax druhá vec, platí to aj v tomto prípade. Ku peniazom sa dostanete, proces ako tak funguje. Možné však je, že pár mesiacov budete „trieť biedu“. A ak sú medzi čitateľmi ľudia, ktorí autami bez PZP jazdia, vyzývame ich, aby si to dobre premysleli. Konaním môžete spôsobiť nepríjemnú životnú situáciu nielen sebe, ale aj ďalším v okolí.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 06:46