StoryEditor

Križovatka riadená policajtom. Dokážete správne reagovať na jeho signály?

22.08.2017, 17:00
Polícia Slovenskej republiky zverejnila na svojej facebookovej stránke zaujímavé a poučné video pre všetkých, ktorí majú v pokynoch policajta na križovatke zmätok.

Vysvetľujú a ukazujú, čo ktorý signál znamená. Hoci sa tieto veci učia na hodinách v autoškole, mnoho vodičov nevie, ako sa správať pri nefunkčných semafóroch a riadení križovatky policajtom.

Problém, kedy je privolaný príslušník policajného zboru, sa vyskytuje hlavne na frekventovaných križovatkách pri výpadku svetelnej signalizácie. Do križovatky vstupuje za účelom riadenia premávky so zdvihnutou smerovkou v pravej ruke a väčšinou tiež píska píšťalkou. Žiadne vozidlo v tomto moment nesmie prechádzať cez križovatku.

Rovnako prebieha napríklad aj striedanie týchto policajtov. Ak sa riadenie premávky policajtom končí, pred opustením križovatky zakrúži policajt smerovkou nad hlavou, čím dáva vodičom najavo, aby sa riadili svetelnou signalizáciou.

Ak však policajt riadi premávku a signalizácia funguje, vodiči sú povinní dodržiavať signály policajta.

Znenie a význam pokynov

Premávku na križovatke riadi príslušník Policajného zboru v rovnošate zmenou postoja a pokynmi rúk; pritom používa smerovku, ktorú drží v pravej ruke.

Jeho pokyny znamenajú pre vodičov i chodcov, podľa (k § 62 ods. 3 zákona) Riadenia cestnej premávky svetelnými signálmi a pokynmi § 12 Riadenie cestnej premávky pokynmi:

  1. Stoj! pre smer, ku ktorému stojí policajt čelom alebo chrbtom; vodič je povinný zastaviť vozidlo pred hranicou križovatky,
  2. Pozor!, ak policajt zdvihne ruku alebo predlaktie pravej ruky so smerovkou; vodič vozidla idúceho zo smeru, v ktorom bola predtým premávka zastavená, je povinný pripraviť sa na jazdu a vodič vozidla idúceho v smere, ktorý bol predtým voľný, je povinný zastaviť vozidlo pred hranicou križovatky; ak je už tak blízko, že by nemohol vozidlo bezpečne zastaviť, smie pokračovať v jazde,
  3. Voľno pre smer, ku ktorému stojí policajt bokom; vodič vozidla môže pokračovať v jazde, a ak dodrží ustanovenia o odbočovaní, môže odbočiť vpravo alebo vľavo,
  4. Stoj! pre vodiča vozidla prichádzajúceho smerom k pravému boku policajta, ak má policajt pravú ruku predpaženú a ľavú upaženú, a Voľno pre vodiča vozidla prichádzajúceho smerom k ľavému boku policajta; vodič vozidla prichádzajúceho smerom k čelu policajta môže odbočovať len vpravo a chodci smú prechádzať vozovku len za chrbtom policajta.

Policajt môže pri riadení cestnej premávky dávať okrem vyššie uvedených pokynov, aj iné pokyny, najmä pokyn Zrýchliť jazdu! vodorovným kývaním ruky cez stred tela, Spomaliť jazdu! kývaním ruky hore a dolu. Na zdôraznenie pokynu môže policajt použiť píšťalku.

Pri pokynoch Stoj! a Voľno môže policajt upažiť obe ruky alebo jednu ruku; obe ruky môže pripažiť, ak na riadenie premávky stačí postoj. To neplatí pre pokyn uvedený v odseku štyri.

01 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 02 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga? 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-09 14:41:54 - Feat.: - Title: Americká legenda je na Slovensku: Koľko stojí obľúbený Ford i jeho špeciálna verzia?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
11. apríl 2024 12:56