StoryEditor

Krištáľové krídlo má nominovaných

04.05.2006, 00:00

Cenu Krištáľové krídlo za hudbu, divadlo a film, šport, medicínu a vedu, publicistiku a literatúru, hospodárstvo, výtvarné umenie a architektúru udelia po deviaty raz 14. mája. Tohtoročný slávnostný večer sa uskutoční v nitrianskom Divadle Andreja Bagara. Moderátorom večera bude Vilo Rozboril. Záznam z programu, v ktorom vystúpi Helena Vondráčková, Dan Bárta, Oľga Feldeková a ďalší, odvysiela 16. mája televízia Markíza.
Krištáľové krídlo je cena pre osobnosti Slovenska, ktoré vo svojej práci prekračujú priemer, teda pre predstaviteľov duchovnej elity.
Na Mimoriadnu cenu, ktorá sa udeľuje za dosiahnutie úspechu v zahraničí, tentoraz nominovali publicistku a riaditeľku Asociácie pre šírenie kultúry v nemecky hovoriacich krajinách Emíliu Bednárovú a spisovateľa a novinára Romana Bednára, druhá nominácia patrí Skupine výtvarných umelcov Mikuláša Galandu. Kandidátmi v kategórii Mimoriadna cena za celoživotné dielo sú herec Andrej Mojžiš, dirigent Vladimír Valovič a herec Leopold Haverl. Nominácia za publicistiku a literatúru patrí Zlatici Puškárovej, za hudbu Mirovi Žbirkovi, Miroslavovi Dvorskému, Miroslavovi Dudíkovi a Mikulášovi Škutovi.
Na Krištáľové krídlo za výtvarné umenie a architektúru sú navrhnutí architekti bratislavského Mosta Apollo, maliar Viktor Hulík, fotograf Dušan Kállay a grafik Martin Činovský. V kategórii hospodárstvo bude porota vyberať medzi Jozefom Budayom, Štefanom Rosinom, Elvírou Chadimovou, Štefanom Bošňákom a Eugenom Jurzycom. Na cenu za medicínu a vedu je navrhnutá Silvia Pastoreková. Nominovaní v kategórii divadlo a film sú režisér Roman Polák a herečka Ingrid Timková a v kategórii šport brankár Artmedie Juraj Čobej a futbalista Marek Mintál. Nositeľov "krídel" vyberie dvadsaťčlenná porota zložená zo zástupcov všetkých oceňovaných oblastí. Medzi inými sú členmi jury aj Kamil Peteraj, Ján Filc, Peter Lipa, Anna Ghannamová a Štefan Luby. Udeľovanie cien sa uskutoční pod záštitou prezidenta republiky Ivana Gašparoviča.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 10:33