StoryEditor

Nová Škoda Karoq sa podrobila crashtestom. Je dostatočne bezpečná?

09.11.2017, 09:35
Autor:
ČTKČTKfdvfdv
Karoq sa začal oficiálne predávať v októbri, dovtedy prijala automobilka cez 3 500 predobjednávok.

Nové SUV Škoda Karoq dostalo od organizácie Euro NCAP za bezpečnosť päť hviezdičiek, teda maximálne hodnotenie. Za ochranu dospelých cestujúcich získal Karoq 93 percent, teda o percento viac ako druhé nové SUV značky Kodiaq, ktoré je oproti Karoqu väčšie.

Lepší výsledok dosiahol Karoq oproti Kodiaqu tiež v ochrane detí, kde získal o dve percentá viac a dosiahol 79 percent. Škoda je tak vďaka hodnoteniu Karoqu jednou z automobiliek, ktorých celú modelovú paletu organizácia Euro NCAP hodnotí piatimi hviezdami.

Nezávislé skúšky hodnotili úroveň ochrany dospelých, detí, chodcov a aktívnu bezpečnosť. Úroveň ochrany chodcov dosiahla 73 percent, aktívna bezpečnosť 58 percent. Vozidlo má systém núdzového brzdenia, ktorý chráni posádku aj chodcov. Podľa Škody fungoval pri testoch spoľahlivo aj pri nízkych rýchlostiach, bežných v mestskej premávke, a zabránil takmer všetkým kolíziám. Plný počet bodov udelila Euro NCAP za ochranu nôh chodcov.

"Kontinuálne pracujeme na optimalizácii aktívnej a pasívnej bezpečnosti našich modelov a dôsledne zdokonaľujeme ochranu posádky, chodcov i asistenčné systémy. V modeli Karoq je k dispozícii množstvo asistenčných systémov, s ktorými je možné sa stretnúť len vo vozidlách vyšších tried," povedal člen predstavenstva Škoda Auto za oblasť technického vývoja Christian Strube.

Karoq za svoj výsledok podľa automobilky vďačí vysokej torznej tuhosti, veľkým deformačným zónam, extrémne pevnému bezpečnostnému skeletu kabíny aj použitiu vysokopevnostnej ocele. Karoq tiež disponuje siedmimi sériovo montovanými airbagmi. Pri náraze zozadu znižujú osobitne navrhnuté hlavové opierky na predných sedadlách riziko poranenia krčnej chrbtice vodiča a spolujazdca.

Proaktívny systém ochrany posádky v prípade kolízie tiež pritiahne zapnuté bezpečnostné pásy na predných sedadlách a zavrie otvorené okná, prípadne aj strešné okno až na malú štrbinu (je to preto, aby sa airbagy mohli dostatočne rýchlo nafúknuť - veľkoobjemové vaky vytlačia pootvorenými oknami vzduch z kabíny, ktorý by inak museli "pretlačiť"). Tento systém je pre rad trhov súčasťou sériovej výbavy.

V najnovšej várke crashtestov boli okrem škodovky ešte ďalšie vozidlá, ako Citroën C3 Aircross, Mitsubishi Eclipse Cross, Opel Crossland X, Volvo XC60, Volkswagen Polo a Volkswagen T-Roc. Všetkých sedem áut si zo série testov odviezlo maximálny počet hviezdičiek.

Vôbec najlepší dojem potom zanechalo Volvo XC90. "Za ochranu dospelých pasažierov dostalo málo vídaných 98% a skvelý bol tento model tiež po stránke aktívnej bezpečnosti. Systém autonómneho krízového brzdenia si vyslúžil maximálny možný počet bodov," uvádza Hana Hoffmannová zo spotrebiteľskej organizácie dTest.

"Keď sa zameriame na nedostatky týchto testovaných vozidiel, tak model Citroën C3 Aircross dostal nevyhovujúcu známku za zlú ochranu krku cestujúcich na zadných sedadlách pri náraze zozadu. Rovnaké výhrady sme mali pri modeli Crossland X od Opelu. Mitsubishi Eclipse Cross chráni detských pasažierov prevažne dobre alebo prijateľne, v prípade čelného nárazu to však bolo po stránke ochrany krku desaťročného dieťaťa slabé," vymenováva mínusy Hoffmannová.

Organizácia Euro NCAP založená v roku 1997 je nezávislé konzorcium európskych ministerstiev dopravy, automobilových klubov a zväzov poisťovní so sídlom v Belgicku. Táto organizácia robí nárazové testy aktuálnych modelov, okrem vyhodnotenia nárazových skúšok sa do celkového hodnotenia zahŕňajú aj systémy aktívnej bezpečnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 19:57