HN/Archív
StoryEditor

Užitočný predpis. Chodcom na ceste zakázali používať mobil

14.08.2017, 15:50

Bezpečnosť na cestách je všade prioritou. V Európe platia všade zhruba rovnaké pravidlá cestnej premávky. Odlišnosti sú minimálne. Za oceánom je to iné, ale nie úplne odlišné. Telefonovanie za volantom  je priestupok asi všade. Mnohí si myslia, že telefón nepatrí do rúk ani chodcom pri prechádzaní cez cestu. A tak v USA, konkrétne štáte Havaji nesmú v hlavnom meste po novom chodci používať mobilný telefón na ceste. 

Z globálneho hľadiska zrazených a usmrtených chodcov na cestách každoročne pribúda. 

Nejde o zákon týkajúci sa celých Havajských ostrovov. Platí to len na území Honolulu. Mesto tak získalo prvenstvo v celej USA. 

Zákon, respektíve nariadenie pod názvom „Distracted Walking Law“  je platný od minulého týždňa.

U nás sa v problematike chodcov v zákone už dlho nič nezmenilo. Možno vsunutie jednej krátkej vety zmenilo správanie sa chodcov na cestách a prechodoch pre chodcov. V Zákone o cestnej premávke je k problematike chodcov uvedené, že pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov. 

Na priechode sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy. Ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor. Chodec musí umožniť električke plynulý prejazd.

Rovnako chodci musia brať ohľad na vodičov prichádzajúcich vozidiel najmä tým, že prechádzajú v skupinách. To platí aj voči vodičom odbočujúcim na cestu, cez ktorú chodci prechádzajú. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani na prechod, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. 

Mimo priechodu sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os. Chodci smú prechádzať cez vozovku mimo priechodu len ak s ohľadom na vzdialenosť a rýchlosť jazdy prichádzajúcich vozidiel nedonútia ich vodičov na zmenu smeru alebo rýchlosti jazdy.

Pred vstupom na vozovku sa chodec musí presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva, a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. To platí na priechode pre chodcov i mimo neho. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk

01 - Modified: 2021-10-09 08:50:47 - Feat.: - Title: Čína dala stopku súkromnému doučovaniu. Rodičia riskujú a hľadajú učiteľov na čiernom trhu 02 - Modified: 2020-08-19 21:38:22 - Feat.: - Title: BlackBerry ohlasuje návrat. Chýbať mu nebude typická črta 03 - Modified: 2020-03-09 20:12:52 - Feat.: - Title: Smarfóny sú ľahkým terčom pre koronavírus. Takto si ich dôkladne vydezinfikujete 04 - Modified: 2020-02-19 21:58:10 - Feat.: - Title: Tento telefón zabráni tomu, aby ste si spravili nahé fotky 05 - Modified: 2019-01-31 14:14:35 - Feat.: - Title: Samsung prináša nový rad smartfónov Galaxy M. Prekvapuje cenou
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
16. apríl 2024 06:28