StoryEditor

Eco aj na mp3 prehrávačoch

11.10.2007, 00:00

Vyše 380-tisíc kníh zo 110 krajín celého sveta na jednom jedinom mieste. Aj tento fakt je zárukou, že sa na najväčší knižný veľtrh vo Frankfurte aj tento rok oplatí prísť. 7 300 vystavovateľov vo "veľkom štýle" otvorilo literárny maratón pre odbornú verejnosť. Až počas víkendu ho však budú môcť navštíviť aj ďalší milovníci literatúry.
Knižný veľtrh sa tento rok nesie aj v znamení digitalizácie. "Audioknihy" vychádzajú napríklad v nemecky hovoriacich krajinách v rekordnom počte a v neuveriteľnom náklade. "Poslucháči" literatúry, ktorí idú s dobou, však vedia, že aj romány a básničky, ktoré narozprávali herci či recitátori na kompaktných diskoch, čoskoro odnesú do antikvariátov. Dnes si už môžeme Hemingwaya, Kunderu, Kafku či ostatných "klasikov" stiahnuť zo špecializovaných internetových portálov do svojich iPodov či mp3 prehrávačov. Vďaka svojej dlhej tradícii však Frankfurtský knižný veľtrh nestráca svoje výnimočné postavenie ani v období digitalizácie a globalizácie. Je to práve naopak. "V digitálnom svete nadobúda osobné stretnutie a medzinárodná výmena na význame," povedal riaditeľ knižného veľtrhu Juergen Boos.
Živé vstupy z veľtrhu s názvom "Modré kreslo" na obrazovky televíznej stanice ZDF aj tento rok prinesú tých najočakávanejších ľudí "od pera". Takto atmosféru veľtrhu môžu vnímať aj tí, ktorí sa naň nedostali. Do "modrého" kresla si na polhodinku zasadnú Günter Grass, Umberto Eco či Meir Šalev.
Frankfurtský knižný veľtrh tento rok sprevádza 2 500 živých čítaní, autogramiád, diskusií s autormi na rozličné témy, koncertov.
Úryvok zo svojej novej knihy Dejiny škaredosti prečíta Umberto Eco, ako aj izraelský spisovateľ Meir Šalev či laureát Nobelovej ceny za literatúru Günter Grass. Špeciálny priestor bude tento rok venovaný tiež literatúre o Prahe.

Koho stretneme vo Frankfurte
-11. 10. Umberto Eco, čítanie (Literárny dom, 19.00 hod.)
-11. 10. Günter Grass, čítanie (Lessenland Hessen, 19.30 hod.)
-11. 10. "Modré kreslo" s izraelským spisovateľom Meirom Šalevom (Hala 5.1, 16.00 hod.)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 10:25