StoryEditor

V prenosovke plánujú prepúšťať

15.01.2007, 23:00
Slovenská elektrizačná prenosová sústava sa má zoštíhliť. Nové vedenie, ktoré je na čele spoločnosti od novembra, plánuje zautomatizovať ovládanie elektrických staníc, ktoré dnes robia technici.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava sa má zoštíhliť. Nové vedenie, ktoré je na čele spoločnosti od novembra, plánuje zautomatizovať ovládanie elektrických staníc, ktoré dnes robia technici. Postupne by zo štátnej spoločnosti takmer so šesťsto zamestnancami malo odísť 150 ľudí.
Nízka produktivita
Cieľom má byť optimalizácia nákladov. "V porovnaní s inými prenosovými spoločnosťami zo zahraničia je naša produktivita práce na zamestnanca nižšia," povedal hovorca prenosovky Igor Gallo. V slovenskej prenosovke dnes stále pracuje viac ľudí ako v jej českom náprotivku, ktorý spravuje rozsiahlejšiu prenosovú sústavu.
Dokončenie diaľkového ovládania elektrických staníc si vyžiada investície vo výške asi tri miliardy korún. Ušetrené peniaze bude môcť prenosovka využiť na investície do modernizácie starých a budovania nových vedení. Len na najbližšie štyri roky sa počíta s desiatimi miliardami.
Aj za súkromné peniaze
SEPS môže zohrať významnú úlohu v plánovanej liberalizácii trhu s elektrinou. Na rozvinutie konkurencie v poskytovaní elektriny je potrebné umožniť prístup zahraničných výrobcov na náš trh. To sa má dosiahnuť práve výstavbou nových cezhraničných vedení. V najbližších rokoch sa počíta s novým prepojením na poľskú Bytczynu, posilnením prepojenia na české Otrokovice a ukrajinské Mukačevo, a tiež sa zvažujú tri varianty vedení do Maďarska a dva do Rakúska.
Pracovníci prenosovky by kvôli menšiemu viazaniu peňazí radi zapojili do výstavby aj súkromný kapitál, až do výšky 50 percent investícií. "Musí však byť dobre postavená zmluva o budúcom majetkovoprávnom vyrovnaní. Nie je žiaduce, aby cezhraničné vedenia zostali dlhodobo v súkromných rukách," vysvetľuje šéf spoločnosti Peter Adamec.
Šancou prenosovej sústavy zvýšiť zisky sú príjmy s cezhraničných prenosov. Preto plánujú posilniť hlavne prepojenia na Ukrajinu a do Maďarska. "Keď obchodník nakúpi elektrinu na Ukrajine a chce ju predať napríklad v Taliansku, musí prejsť týmito profilmi. Čím viac megawattov sme schopní previezť, tým je náš profit väčší," dodal Adamec.

Minirozhovor
Riaditeľ Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Peter Adamec pre HN.

Kde vidíte najväčšie problémy spoločnosti ?
- Firma je vcelku konsolidovaná. Za päť rokov predchádzajúce vedenia vykonali veľa dobrej práce. Tým nechcem povedať, že žiadne problémy už neexistujú. V prvom rade musíme zanalyzovať náklady spoločnosti s cieľom ich racionalizácie. Súčasťou tejto analýzy musí byť aj personálny audit, ktorý musí jednoznačne preukázať opodstatnenosť jednotlivých pracovných pozícií. V porovnaní s českou prenosovkou, ktorá spravuje asi dvojnásobný rozsah technického elektrického zariadenia a pritom zamestnáva asi 460 ľudí, my zamestnávame 575 ľudí. Produktivita práce je tým pádom nižšia než s porovnateľnými firmami v tejto brandži.

Ako sa dá práca zefektívniť ?
- Napríklad vyriešením otázky diaľkového ovládania elektrických staníc. Česká prenosovka má už prevažnú časť svojich staníc bezobslužných, kým my ich obsluhujeme manipulantmi. Túto obsluhu tvorí asi 150 ľudí. Nové vedenie sa rozhodlo, že musíme prijať stratégiu rýchleho nasadenia diaľkového ovládania. Okrem toho budeme musieť nahradiť existujúci ekonomický informačný systém, ktorý sme zdedili pri odčlenení od Slovenských elektrární, novým riadiacim informačným systémom. Do budúcnosti by sa mala naša spoločnosť zaoberať hlavne spravovaním prenosových vedení a elektrických staníc, zabezpečením ich bezpečnej a spoľahlivej prevádzky, ako aj stability prenosovej sústavy. Ostatné činnosti je možné riešiť aj subdodávateľsky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:19