StoryEditor

Alkohol za volantom a mobil v ruke. Toto je najväčší problém slovenských vodičov

27.10.2017, 11:00
Jeseň je pomaly tu a s ňou sa blíži tiež jedno z najhorších období roka.

Vodiči, ale tiež ostatní účastníci cestnej premávky podceňujú napadané šmykľavé lístie. Rovnako o pár dní nájdeme na cestách rizikových „sviatočných vodičov“, čo je už tradičným javom pri sviatkoch.

Ako informuje Ľuboš Rumanovský z Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru SR, oproti minulému roku sa nehodovosť v prvých deviatich mesiacoch zvýšila. V roku 2016 sa za toto obdobie stalo 9 941 nehôd, pričom za rovnaké obdobie tohto roka to bolo až 10 182 nehôd.

„Pod väčšinu dopravných nehôd sa aj v tomto roku podpísala nedostatočná pozornosť vodičov pri riadení motorového vozidla. Ich počet sa počas prvých deviatich mesiacov tohto roka zvýšil medziročne zo 4 313 na 4 578. Na tomto náraste sa podpísalo aj intenzívne využívanie mobilných telefónov počas jazdy,“ vysvetlil na včerajšej tlačovej konferencii Rumanovský. A to aj napriek tomu, že sa v súčasných automobiloch nachádzajú vo väčšine prípadov tiež systémy hands-free.

HN/Radoslav Petrík

Veľkým problémov vodičov, ale tiež cyklistov je teda práve ich smartfón a tiež alkohol. Celkovo za prvých deväť mesiacov tohto roka sa zistilo požitie alkoholu u 6 846 osôb. Z toho väčšia časť nafúkala dokonca nad jedno promile – 3 593 osôb.

​Počet nehôd cyklistov, zavinených pod vplyvom alkoholu, medziročne stúpol a podľa slov Rumanského, dôvodom môže byť práve tolerancia 0,5 promile alkoholu. To odpovedá približne dvom pivám, či 2-3 deci vína.

Klienti ČSOB Poisťovne nahlásili za prvých deväť mesiacov tohto roka spolu 3864 poistných udalostí, ktoré sú kryté v rámci PZP. Ako najkritickejší sa javí dosiaľ mesiac január, počas ktorého poisťovňa zaevidovala až 510 udalostí, čo je o 60 percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

„Najvyššie hlásené škody evidujeme v prípade kolízii a škôd, ku ktorým dochádza na zahraničných cestách. Napríklad  najvyššie poistné plnenie, ktoré sme v tomto roku vyplatili, dosiahlo 25 709 eur a išlo o stret vozidiel v Rakúsku,“ priblížil na tlačovej konferencii Peter Ripka, riaditeľ Odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne.

V bezpečnej jazde vám pritom vedia pomôcť aj mnohé bezpečnostné systémy, ktorými väčšina áut v súčasnosti disponuje. Poisťovňa ČSOB ako prvá na trhu poskytuje päť percentné zľavy na poistnom za každý takýto bezpečnostný systém. Ide napríklad o adaptívny tempomat, monitorovanie mŕtveho uhla, systém núdzového brzdenia a podobne. Najvyššia výška zľavy je však 10 percent.

„Môžeme očakávať, že tieto systémy sa v budúcnosti stanú štandardným vybavením vozidiel, s cieľom čo najviac zvyšovať mieru bezpečnosti. Tak ako sa bezpečnostné pásy stali pred 50 rokmi úplným štandardom a povinnosťou, predpokladáme že pribudnú aj ďalšie technológie dbajúce o pasívnu aj aktívnu bezpečnosť vodiča a jeho spolujazdcov,“ dodal Peter Ripka.

HN/Radoslav Petrík

​Potvrdenie o poistení musí mať vodič pri prevádzke vozidla vždy pri sebe a pri kontrole je povinný tento doklad predložiť. Ak sa tak nestane, môže dostať pokutu 50 eur, v rozkaznom konaní do sto eur.

Rovnako je policajt v takomto prípade oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii časť I alebo časť II či tabuľky s evidenčným číslom.

Ak sa vám už podarí byť účastníkom nehody, poisťovňa ČSOB ponúka nahlásenie poistnej udalosti pomocou Call centra, či s aplikáciou ČSOB Asistent. Nemusí pritom ísť výhradne len o škodu na aute.

01 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 09:23