StoryEditor

Tesla čelí problému. Dvere Modelu X sa samé otvorili, následkom bola nehoda

27.09.2017, 15:00
Autor:
rperpe
Automobilka Tesla je známa svojimi elektromobilmi a technológiami „z budúcnosti“. Nie vždy to prináša ten pravý úžitok.

Podľa portálu CarAdvice sa o tom presvedčil aj majiteľ Modelu X tejto americkej spoločnosti. Model je známy svojimi zaujímavo riešenými zadnými dverami, ktoré sa otvárajú dohora.

Tie predné sa otvárajú ako na klasických automobiloch, avšak aj „trochu inak“. Austrálsky veterinár Sam Kovac má svoju ambulanciu na Princes Highway, v meste St. Peters. Ako informuje, do práce prišiel rovnako, ako aj ostatné dni predtým.

Asi o pol tretej poobede, popri tom, ako som sa rozprával s majiteľom chorého zvieraťa, mi sestrička prišla povedať, že sa stalo niečo strašné mojej pýche a radosti,“ opisuje začiatok udalosti. „Vyšiel som von a uvidel, že predné dvere Modelu X sú na strane vodiča úplne odtrhnuté a koža či plasty dverí sú rozhádzané po ceste do vzdialenosti až 50 metrov,“ dodáva.

Všetko má na svedomí zrejme automatické otvorenie dverí, akým Tesla Model X disponuje. Tie sa otvorili práve vtedy, keď okolo elektromobilu prechádzalo nákladné auto. Doktor uvádza, že celá situácia mohla dopadnúť oveľa horšie, ak by v tej chvíli išiel okolo cyklista, motocyklista, prípadne by sa vo vnútri niekto nachádzal.

Takéto správanie nechápal, keďže jeho kľúč od auta bol v ambulancii – viac ako 25 metrov od jeho stojaceho vozidla. Tesla ale po ôsmich dňoch skúmania prišla so záverom, v ktorom sa zbavuje od zodpovednosti.

CarAdvice

„Model X môže byť vybavený príplatkovým prvkom, vďaka ktorému sa dvojité stlačenie kľúča považuje za signál k automatickému odomknutiu a otvoreniu vodičových dverí. Ďalšie dvojité kliknutie otvorí dvere aj na strane spolujazdca,“ vysvetľuje technológiu vozidla Heth Walker, marketingový manažér Tesly.

Takéto spôsoby otvárania sa ale podľa jeho slov nastavujú v palubnom menu konkrétneho automobilu. „Naše záznamy dokazujú, že zákazník mal tento systém aktivovaný v dobe nehody a obidvoje predné dvere boli odomknuté, následne otvorené dvojitým – respektíve štvoritým kliknutím na kľúč od automobilu v operačnej vzdialenosti,“ uvádza Walker.

Majiteľ, doktor Kovac, sa ale ohradzuje, že nedošlo ku žiadnemu stlačeniu tlačidla a sám nenastavil takýto spôsob otvárania dverí ani v menu. Taktiež tvrdí, že takáto funkcia musela byť jedine aktívna už v momente, keď auto od Tesly prevzal.

Podľa jeho slov sa skutočne bojí vlastniť toto auto, pretože predstavuje riziko pre jeho rodinu, ktorá cestuje vo vnútri. Nie je to pritom prvý krát, kedy sa prejavili určité chyby s Modelom X od Tesly.

01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
23. apríl 2024 16:21