Archív HN (ilustračná snímka)
StoryEditor

"Zostaňte doma." Európu čaká dopravne najnáročnejší víkend leta

27.07.2017, 10:20
Autor:
ČTKČTK
Už minulý víkend zapríčinili mnohokilometrové kolóny zdržanie motoristov zo strednej Európy cestou na juh až sedem hodín.

S mnohohodinovými kolónami a dopravno najvypätejším víkendom leta musia počítať Česi, Nemci, Rakúšania alebo Slováci, ktorí sa cez víkend vydajú na cestu k Jadranskému moru. Najväčšie problémy sa očakávajú na hlavných ťahoch cez Rakúsko a Slovinsko do Chorvátska. Autokluby preto odporúčajú s cestou vyčkať na utorok alebo stredu.

V Bavorsku a Bádensku-Württembersku začínajú prázdniny

Čo vodičov cez víkend čaká, naznačuje stručné varovanie nemeckého autoklubu ADAC. "Zostaňte doma, ak nie je nevyhnutné, aby ste svoju dovolenku začali teraz. Zápchy sa môžu tento víkend vyhrotiť," konštatuje autoklub na svojom webe.

Už minulý víkend zapríčinili mnohokilometrové kolóny zdržanie motoristov zo strednej Európy cestou na juh až sedem hodín. Dopravnú situáciu v nachádzajúcom víkende rozhodne neuľahčí fakt, že v Bavorsku a Bádensku-Württembersku, ktoré majú spolu vyše 23 miliónov obyvateľov, začínajú prázdniny. Na juh však budú smerovať aj obyvatelia ďalších spolkových krajín, do iných sa má už naopak mnoho ľudí z dovolenky vracať.

Zápchy autoklub ADAC očakáva na veľkej časti nemeckých diaľnic. Upchaté by podľa jeho prognózy mali byť napríklad časti diaľnice A9 z Berlína cez Norimberg do Mníchova, mestské okruhy v Berlíne aj Mníchove alebo diaľnica A81 zo Stuttgartu do juhonemeckého Singenu, ktorý leží pri hraniciach so Švajčiarskom.

Najväčší európsky autoklub varuje aj pred zápchami v ďalších krajinách. V Rakúsku očakáva komplikácie na diaľnici A10 smerujúcej od Salzburgu k hraniciam so Slovinskom alebo na diaľnici A1 medzi Lincom a Viedňou. Rakúsky automotoklub ÖAMTC avizuje zápchy tiež na diaľnici A9 spájajúcej Linz a Graz. Problémy sa zrejme nevyhnú ani talianskej diaľnici A22 vedúcej alpským Brennerským priesmykom a A23 na východe Talianska smerujúcej k severnému Jadranu.

"Doprava bude kritická"

Český poskytovateľ pomoci ÚAMK zase pripomína, že cez víkend budú preteky veľkej ceny formuly 1 na maďarskom Hungaroringu, kam budú z Česka, Slovenska a Rakúska smerovať desaťtisíce fanúšikov, ktorých cesty sa budú pretínať s davmi turistov smerujúcimi na juh. Aj preto šéf ÚAMK Oldřich Vaníček vyzýva: "Kto teda môže, nech prehodnotí svoje plány a vôbec sa v piatok a sobotu nevydáva na európske cesty. Doprava bude kritická," myslí si.

Dopravné komplikácie sa očakávajú aj v Slovinsku, a to najmä na diaľnici A2, ktorá ide z Ľubľany smerom na chorvátsky Záhreb, alebo na ceste E59 vedúcej od rakúskych hraníc cez Maribor k hraniciam s Chorvátskom. Zápchy sa asi nevyhnú ani ceste E61 a diaľnici A1, ktoré tvoria spojnicu medzi Rakúskom, Ľubľanou a prístavným slovinským mestom Koper.

K zápcham bude zrejme dochádzať tiež na slovinsko-chorvátskych hraniciach, kde sa stále kontroluje totožnosť cestujúcich, pretože Chorvátsko zatiaľ nie je súčasťou schengenského priestoru bez hraničných kontrol. K problematickým úsekom budú v Chorvátsku patriť miesta pred diaľničnými mýtnymi bránami, kde sa často tvoria zápchy.

Autoklub ADAC očakáva komplikácie predovšetkým na diaľnici A1, ktorá spája Záhreb, Zadar a Split, alebo na ceste z talianskeho Terstu do Puly či Rijeky. Zápchy sa však asi nevyhnú ani spojnici medzi Záhrebom a Rijekou alebo komunikáciám vedúcim pozdĺž pobrežia a v okolí Plitvických jazier.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 02:54