StoryEditor

Tropické horúčavy spôsobujú v Košiciach problémy starším ľuďom

17.07.2007, 14:26
Autor:
TASRTASR

Veľké horúčavy spôsobujú v Košiciach zdravotné problémy prevažne starším a chronicky chorým ľuďom. V posledných dňoch ošetrili pracovníci centrálnych prijímacích oddelení (CPO) Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura Košice viacerých pacientov s kolapsom.
Počas víkendu ošetrili na internej ambulancii CPO na Triede SNP päť skolabovaných pacientov a od pondelňajšieho popoludnia do utorkového rána troch. V internej ambulancii CPO na Rastislavovej ulici pomáhali cez víkend piatim skolabovaným pacientom a od pondelka do utorka ich bolo ošetrených ďalších päť. Šlo prevažne o starších ľudí, no vekové rozpätie chorých sa pohybovalo od 27 do 87 rokov. Príčinou bol zväčša pridlhý pobyt na páliacom slnku pri práci v záhradke alebo prechádzke mestom, uviedla hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová.
"Kolapsové stavy charakterizuje závrat, bolesti hlavy, slabosť či odpadnutie spojené s krátkodobou poruchou vedomia. Takýmto pacientom urobíme potrebné vyšetrenia vrátane EKG. Liečba spočíva hlavne v hydratácii, preto dostanú infúzie. Po úprave tlaku môžu byť prepustení, niektorých je však potrebné i hospitalizovať," uviedol primár COP FN LP Juraj Mózeš. V čase najväčších páľav radí nevychádzať na priame slnko a vyhýbať sa fyzicky namáhavej práci.
"V južných krajinách je siesta, ktorú by sme mali dodržiavať aj my v takýchto páľavách. Okrem toho je potrebné dodržiavať pitný režim. Piť je namieste priebežne, nielen vtedy, keď už cítime smäd, no alkoholu sa treba vyhýbať. Najviac opatrní by mali byť pri horúčavách starí ľudia a chronicky chorí, ktorí užívajú nejaké lieky," zdôrazňuje Mózeš.
Tropické teploty od polovice júla si vyžiadali aj opatrenia na pracoviskách viacerých verejných inštitúcií v Košiciach.
Pracovný čas upravili od pondelka napríklad na košickom pracovisku Daňového riaditeľstva SR. Podľa hovorkyne DR SR v Banskej Bystrici Ivety Adamíkovej budova nie je klimatizáciou na podobnú situáciu prispôsobená. Zamestnanci preto môžu odísť domov už o 13. hodine. Neplatí to však pre tých, čo majú súrne termínované úlohy. Zabezpečený je aj riadny chod daňového úradu a stránkové hodiny.
Dovolenkami riešili tropické horúčavy na pracoviskách Prvej Česko-slovenskej poisťovne Rapid so sídlom v Košiciach. "Zabezpečili sme aj pitný režim dostatočnými zásobami minerálnej vody," uviedla pre TASR referentka bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Eva Mayerová.
Na košickom letisku namerali dnes napoludnie 32,2 stupňa Celzia. V roku 1994 to bola 33,5 stupňa Celzia. Podľa Jána Smékala z košického pracoviska SHMÚ zdolanie teplotného rekordu v Košiciach však možno vzhľadom na celotýždenný vývoj počasia očakávať v stredu 18. júla. Najvyššiu teplotu v tento júlový deň namerali v roku 1987 - 32 stupňov Celzia. Najvyššiu teplotu za posledných 50 rokov namerali v meste 16. augusta 1952, keď ortuť teplomera prekročila hodnotu 37 stupňov Celzia. "Vysoké teploty teda nie sú v tomto období nič výnimočné. Tohtoročná situácia je neobvyklá tým, že pravdepodobne potrvajú celý týždeň," dodal Smékal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:55