StoryEditor

Svetlo slovenskej popmusic

27.07.2005, 00:00

Len skutočné umenie dokáže vyjadriť nevyjadriteľné a zasiahnuť tak najhlbšie vnútro človeka. Populárna hudba síce nikdy nemusí dosiahnuť tento cieľ, zato sa k nemu môže viac či menej približovať. Lenže popmusic v podobe, akú predstavuje súčasná slovenská scéna, sa pohybuje práve opačným smerom. Jednoduché popevky pospájané do jednoduchých piesní sa u nás stali všeobecným trendom, povrchnosť sa stala predajným artiklom. "Hviezdou" sa stane ten, kto má dobré vzťahy so "správnymi" ľuďmi -- veď dobrý marketing dokáže zázraky. Lenže v tejto spleti známostí a honbe za kontaktmi, ktoré by interpreta posunuli ďalej, sa už kvalitná hudba, vychádzajúca z hĺbky duše, môže celkom stratiť. Po vypočutí nového CD kapely Nuda je však jasné, že umelecká podoba popu u nás -- napriek všetkému -- stále existuje.
Väčšinu z trinástich skladieb na albume Ty si svetlom v tme napísal, zložil a naspieval frontman kapely Kamil Filka. Žánrovo tak Nuda nadviazala na svoju doterajšiu tvorbu, ktorú možno označiť nálepkou s nápisom poprock. Výrazné strunové nástroje, klavírne pasáže, príjemné vokály, výrazné melódie, občas nejaké to gitarové sólo, striedanie rýchleho a pomalšieho tempa. Práve v takom duchu sa nesú najnovšie piesne kapely. A hoci nepôsobia revolučne a určite zásadnou mierou nezasiahnu do súčasného hudobného priemyslu, ide o vydarené kompozície, ktoré zásadnou mierou môžu zasiahnuť vaše vnútro. Prejavuje sa to v textoch, aj v hudbe -- harmonicky poprepájané akordy potešia sluch a optimisticky rezonujú vo vedomí. Práve to je ihrisko, na ktorom Nuda hrá najlepšie. Aj teraz stačil tucet plus jedna skladba na to, aby talentovaní mladí muzikanti vyjadrili široký diapazón slovne nevyjadriteľných nálad, pocitov, myšlienok, túžob a vášní. Klavírny úvod v Bez teba síce nápadne pripomína známy hit od Faith No More, ale postupne prechádza do novej, originálnej podoby, vrcholiacej skvelým refrénom. Zbohom zbraniam sa zas prezentuje depresívnym ladením, čomu okrem lyriky ("Svet je chladný, rozklad neodkladný") dopomáha aj výrazná gitarová "vybrnkávačka". Ako emblematickú možno označiť už otváraciu pieseň Ty si svetlom v tme, ktorá spolu so svojím názvom zastupuje celé CD formou časť za celok. Už booklet naznačuje, že hoci tu máme do činenia s tmavými oblakmi a so zatiahnutou oblohou, vždy sa napokon nájde lúč, ktorý tmavú šeď dokáže preraziť.
Na rozdiel od niektorých členov súčasnej generácie našich popových interpretov Nuda nepíše lyriku pre efekt ani nehľadá rýmy za každú cenu. Texty sú intímne, úprimné a poetické. Tematicky sú zamerané na lásku (Bez teba), hľadanie poriadku vo vlastnom živote (Spod oblakov) či tragickosť sveta (Zbohom zbraniam). Napriek priamočiarosti obsahujú aj zopár originálnych metafor ("hladkáš vôňou z koncov krídel"). Prevažne však ostali v jednoduchšej, ľahko zrozumiteľnej rovine, a ak nie ste zaťažení na náročné básnické obrazy, určite sa vám zapáčia. Ako napokon aj celé album. Presakuje z neho totiž autorská úprimnosť, a to je v dnešnej dobe na našom trhu zriedkavý jav. Práve preto si Ty si svetlom v tme zaslúži pozornosť poslucháčov aj médií. Lebo Nuda, to sú praví slovenskí SuperStar. V dobrom zmysle slova!

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 01:50