StoryEditor

Promnefťstroj zaplatil za majiteľa Transpetrolu

10.09.2007, 00:00

BRATISLAVA -- Spoločnosť s ručením obmedzeným Promnefťstroj zaplatila na účet skrachovaného Jukosu 307 miliónov dolárov za firmu Yukos Finance. Oznámil to hovorca správcu konkurznej podstaty Nikolaj Laškjevič. Yukos Finance je registrovaný v Holandsku a vlastní 49 percent akcií Transpetrolu, prevádzkovateľa slovenskej časti ropovodu Družba.
V najbližších dňoch bude spísaná notárska zápisnica, ktorá je základom na registráciu prechodu vlastníckych práv k akciám. Jukos následne doručí zápisnicu Yukosu Finance a holandskému súdu. Od tej chvíle bude predaj ukončený. Jeho právoplatnosť však bude závisieť od verdiktu holandského súdu, ktorý rozhoduje, či mal konkurzný správca Jukosu právo predávať.
Britský denník Financial Times priniesol informáciu, že skupina západných investorov, ktorí majú byť sústredení vo firme Monte Valle, materskej spoločnosti Promnefťstroja, sa niekoľko dní pred aukciou spojila s bývalým vedením ropnej spoločnosti Jukos, aby získalo jej súhlas na kúpu. Oznámili to samotní predstavitelia bývalého vedenia.
"Niekoľko týždňov predtým sme jasne povedali, že aukcia je absolútne protiprávna," povedal Bruce Misamore, bývalý finančný riaditeľ Jukosu a bývalý riaditeľ Yukos Finance. "Čudná situácia. Niekto vyhráva nezákonnú aukciu, a predtým prichádza k vám a sa snaží sa vás podplatiť."
Misamore spolu s dvoma druhými manažérmi Jukosu Davidom Godfreyom a Danielom Feldmanom pre Financial Times povedali, že do skupiny investorov stojacich za Monte Valle patrí americký hedgeový fond VR Capital z USA a moskovská investičná banka Renesaince Capital.
Vyhlásili, že dvaja ľudia, viceprezident Renesaince Capital Bob Foresman a prezident VR Capital Richard Deitz, sa s nimi spojili a požiadali ich o odstránenie právnych bariér, ktoré prekážajú predaju aktív na aukcii. Ako výmenu im sľubovali, že štátna Rosnefť sa zriekne vymáhania úverov od holandskej dcérskej spoločnosti.
Feldman tvrdí, že mu zatelefonovali dva dni pred aukciou, aby sa dozvedeli, či uzavrú obchod, ktorý uľahčí ich situáciu. Foresman mu mal povedať, že treba pochopiť, že ak sa dosiahne kompromis, môže sa vrátiť do Ruska. Feldman opustil Rusko vo februári pre obavy z uväznenia.
Slovným vyhláseniam sa nedá úplne uveriť. Foresman ich nekomentoval. Deitz vyhlásil, že si nepamätá na všetky podrobnosti rozhovoru s Godfreyom. Okrem toho Deitz tvrdí, že "nikdy v živote" sa nestretol s predstaviteľmi Rosnefti. Riaditeľ Monte Valle Stephen Lynch tiež povedal, že neviedol rozhovory s Rosnefťou alebo mocou pred kúpou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:24