StoryEditor

Zníženie sadzieb by malo podľa Fedu oživiť ekonomiku

31.01.2008, 10:07
Autor:
SITASITA
Stredajšie zníženie úrokových sadzieb v USA americkou centrálnou bankou (Fed), spolu s prudkým nečakaným uvoľnením menovej politiky spred týždňa, by malo krajine pomôcť podporiť a zabezpečiť mierny hospodársky rast, ako aj zmierniť riziká ekonomickej aktivity.

Informoval o tom Fed, ktorý však ďalej uviedol, že riziká spomalenia rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v krajine aj naďalej zotrvávajú. Americké akciové trhy na krok centrálnej banky reagovali nárastom, dolár znehodnotil a ceny krátkodobých vládnych dlhopisov sa zvýšili.
Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) americkej centrálnej banky rozhodol o znížení hlavnej úrokovej sadzby o 50 bázických bodov na 3 %. Sadzba, od ktorej sa odvíjajú medzibankové overnight sadzby, tak klesla na najnižšiu úroveň od júna 2005. Fed zároveň znížil o pol percentuálneho bodu na 3,5 % aj diskontnú sadzbu, za ktorú poskytuje priame úvery jednotlivým bankám. Celkové zníženie oboch úrokových sadzieb o 1,25 percentuálneho bodu za menej než dva týždne patrí k najradikálnejším zásahom v modernej histórii centrálnej banky USA. Niektorí ekonómovia však očakávali pokles hlavnej úrokovej miery až o 75 bázických bodov.
Rozhodnutie Fedu o zlacnení peňazí prichádza tesne po tom, ako americká vláda zverejnila najpomalší rast ekonomiky za posledných päť rokov. Rast hospodárstva dosiahol v štvrtom kvartáli 0,6 %, pričom americká ekonomika v roku 2007 posilnila iba o 2,2 %. Je to najpomalší rast od roku 2002, kedy HDP krajiny medziročne vzrástlo o 1,6 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 13:45