StoryEditor

Automobilky sa na raste českého priemyslu podieľajú až dvoma tretinami

13.12.2005, 12:25
Autor:
TASRTASR
Priemyselná výroba v Českej republike je stále viac závislá na výrobe automobilov. V októbri 2005 mierne spomalila medziročné tempo rastu na 6,3 % zo septembrových 7,1 %.

Priemyselná výroba v Českej republike je stále viac závislá na výrobe automobilov. V októbri 2005 mierne spomalila medziročné tempo rastu na 6,3 % zo septembrových 7,1 %.
"Priemysel ako motor českej ekonomiky pracuje v stabilných obrátkach," povedal analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Rast priemyselnej výroby by mal podľa odborníkov ostať stabilný aj v ďalších mesiacoch, aj keď napríklad výroba textílií alebo kožených výrobkov sa iba ťažko vyrovnáva s ázijskou konkurenciou.
Na raste priemyselnej výroby v ČR sa z dvoch tretín podieľal automobilový priemysel a subdodávky pre toto odvetvie. Nová automobilka pri Kolíne tak už podľa analytika Volksbank Vladimíra Pikoru prináša svoje plody. Ak by v ČR postavila továreň juhokórejská automobilka Hyundai, stalo by sa Česko po Slovensku druhým najväčším producentom osobných áut na obyvateľa v EÚ.
Nedarí sa však výrobe textílií alebo kožených výrobkov, k poklesu došlo aj u výroby elektrickej energie či v ťažbe niektorých surovín. Pri textilkách a spracovaní kože dochádza nielen k útlmu produkcie, ale klesajú aj tržby. V odvetví výroby usní a výrobkov z nich dochádza k útlmu produkcie pod tlakom lacnej ázijskej konkurencie už niekoľko rokov, pripomenula analytička Next Finance Markéta Šichtařová.
Priemyselné podniky v Česku v októbri naberali nové pracovné sily. Zamestnávali o 0,2 % viac ľudí, ako tomu bolo pred rokom. Vzrástol počet pracujúcich vo výrobe plastov, dopravných prostriedkov a vo výrobe a opravách strojov a zariadení. Prepúšťali predovšetkým výrobné a rozvodné energetické závody a textilky. "Malou chybou krásy je ale to, že septembrové prepúšťanie bolo väčšie ako októbrový nábor nováčikov," poznamenal Pikora.
Priemyselné podniky uzatvorili v októbri nové zákazky takmer za 125,7 miliardy Kč, čo je v prepočte asi 164,8 miliardy Sk, z toho v zahraničí za 77,8 miliardy Kč. Hodnota objednávok oproti minuloročnému októbru vzrástla o 8,7 %, z toho v zahraničí o 5 %.
Za január až október 2005 bola priemyselná výroba medziročne vyššia o 5,4 %, za celý minulý rok si polepšila takmer o 10 %. Český štatistický úrad (ČSÚ) však uviedol, že zistil chybu pri spracovaní vstupných údajov za tohtoročný júl. Po oprave vzrástla v tomto mesiaci priemyselná výroba iba o 7,2 % namiesto pôvodne uvedených 11,2 %. Revízia v týchto údajoch nie je podľa analytika Raiffeisenbank Michala Brožku obvyklým javom.
"Zverejnené údaje teraz výrazne zvýšili pravdepodobnosť, že 7-% odhad rastu priemyslu za rok 2005 nebude naplnený," uzatvoril.
Informoval o tom český denník Právo.
(1 CZK = 1,311 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:58