StoryEditor

Krátke správy

19.02.2003, 23:00

Dopyt v aukcii trojmesačných pokladničných poukážok (PP) Národnej banky Slovenska (NBS) môže v dnešnej aukcii podľa dílerov presiahnuť 20 miliárd Sk oproti splatným 17,2 miliardy Sk. V rámci vyrovnania repo tendrov v strede týždňa do sektora pribudlo takmer 4,6 miliardy Sk. Príchod tejto likvidity bol však tlmený odchodom 7 miliárd Sk za emitované štátne dlhopisy (ŠD). Banky na účtoch povinných minimálnych rezerv (PMR) deponovali 21,316 miliardy Sk, čím v kumulatívnom vyjadrení predpis plnia na 100,68 %. "Na jednodňovej sterilizácii v NBS sa môže nachádzať ešte 1 až 3 miliardy Sk," domnieva sa díler. Korunovú likviditu pritom vo štvrtok posilní príchod splatných štátnych bondov v objeme 3 miliardy Sk. (TASR)

Z koncepcie reformy dôchodkového zabezpečenia, ktorú pripravil rezort práce, je jasné, že nemôže prísť k podstatnému zníženiu poistných príspevkov zamestnávateľa ani zamestnanca. Materiál navyše necháva otvorené viaceré otázky, týkajúce sa prefinancovania dlhu po presmerovaní časti odvodov, ktoré teraz plynú do Sociálnej poisťovne, na osobné dôchodkové účty občanov. Celý súčasný priebežný systém by sa mal "zavesiť" na štátny rozpočet. "Keď vezmeme do úvahy to, v akom stave je štátny rozpočet, a že ročné výdavky na dôchodky sú momentálne okolo 70 miliárd korún pri stále rastúcom počte dôchodcov a valorizácii dôchodkov, zostáva pre mňa nezodpovedanou otázkou, ako prefinancovať terajšie a budúce nároky na dôchodky," upozornila na včerajšej tlačovej besede podpredsedníčka SMK Edit Bauerová. (TASR)

Vďaka zvýšenej úspešnosti výberu poistného mala Sociálna poisťovňa v polovici februára k dispozícii o 4 až 5 miliárd Sk vyšší zostatok finančných prostriedkov ako zvyčajne v tomto období. Na účtoch vo Všeobecnej úverovej banke (VÚB) evidovala spolu 8,12 miliardy Sk, z toho viac ako 1,7 miliardy Sk figurovalo na bežných účtoch a formou termínovaných vkladov bolo uložených takmer 6,4 miliardy Sk.
"Takýto vysoký zostatok sme mali naposledy začiatkom druhej polovice 90. rokov," povedal s potešením na včerajšej tlačovej besede riaditeľ Sociálnej poisťovne Miroslav Knitl. K takémuto výsledku poisťovni dopomohli aj Železnice SR, ktoré sa voči nej koncom januára oddlžili v sume 964 miliónov Sk. M. Knitl pritom pripomenul, že až do spustenia dôchodkovej reformy je ešte stále možné vykrývať deficit vo vyplácaní dôchodkov z iných fondov. Len za tri štvrťroky minulého roka sa takto presunulo 1,33 miliardy Sk z rezervného fondu a 3,04 miliardy Sk zo základného fondu nemocenského poistenia. (TASR)

Slovenská mena v strede týždňa pod vplyvom zahraničných hráčov najskôr zoslabla na 42,030/080 SKK/EUR, v závere však skorigovala na otváracích 42,010/060 SKK/EUR. Aj dnes sa kurz hýbal len v úzkom pásme 41,950 až 42,080 SKK/EUR. Podľa dílera Tatra banky Borisa Somorovského zahraničné banky pokračovali v nakupovaní voľných mien, koruna tak rýchlo prekročila 42-korunovú hranicu. Následne však podľa dílera ING Bank Jána Rafaja iní nerezidenti devízy predávali, čím pomohli slovenskej mene skorigovať. "Koruna sa už dva týždne pohybuje v rozpätí 41,9 až 42,1 SKK/EUR. Na prelomenie jednej z hraníc je potrebná nová informácia," domnieva sa díler. (TASR).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 11:37