StoryEditor

Dlh Austrálie klesá, rating rastie

19.02.2003, 23:00

Austrália sa tento týždeň vrátila medzi krajiny s najvyšším ratingovým hodnotením. Agentúra Standard & Poor´s (S&P) zvýšila úverové hodnotenie záväzkov Austrálie v zahraničných menách z AA+ na najvyšší investičný stupeň AAA. Rating záväzkov v domácej mene je na úrovni AAA už od júla 1992.
Štyri rozpočtové prebytky v piatich posledných rokoch a klesajúci zahraničný dlh sú hlavné dôvody, prečo S&P vrátila Austráliu po 16 rokoch opäť do skupiny najlepšie hodnotených svetových dlžníkov, v ktorej sa nachádza napríklad USA, Veľká Británia, Kanada či Singapur. Na pozícii AA+, kde bola Austrália ešte minulý týždeň, a ktorá je stále vynikajúcim ohodnotením dlžníka, sú štáty ako Nový Zéland alebo Švédsko. "Príčinou zvýšenia ratingu je veľmi dobrá fiškálna pozícia federálnej vlády a my dúfame, že dobrou aj zostane," uviedol riaditeľ S&P pre ratingy verejných financií Rick Shepherd. V rebríčku ratingovej agentúry Moody´s sa v hodnotení spoľahlivosti zahraničných dlžníkov dostala Austrália na najvyšší stupeň už v októbri minulého roka.
S potešením prijal správu o zvýšení ratingu austrálsky minister financií Peter Costello. "Zníženie ratingu zníži úroky, za ktoré vláda môže získať zdroje na finančnom trhu, my si však v súčasnosti nechceme požičiavať, ale naopak, splácať dlh," povedal minister. Dobrú správu od S&P využil, aby zvýšil tlak na opozičné strany pri schvaľovaní vládneho návrhu predaja 50-percentného podielu štátu v spoločnosti Telstra, ktorý by mu umožnil pokračovať v politike znižovania štátneho dlhu. "Budem presadzovať, aby to Senát schválil," povedal P. Costello. Telstra je najväčšou telekomunikačnou spoločnosťou v Austrálii. Prvú polovicu podielu tohto podniku predal štát v dvoch etapách v rokoch 1997 a 1999, čo mu vynieslo vyše 30 mld. austrálskych dolárov (17,8 mld. USD). Minister financií to použil na splácanie štátneho dlhu. Štátny rozpočet bol aj vďaka tomu od roku 1997 stále prebytkový. Až v rozpočtovom roku 2002 sa opäť dostal do deficitu. V tomto roku však P. Costello očakáva prebytok. Veľa závisí aj od toho, či sa vláde podarí predať zvyšný podiel v Telstre, ktorý brzdia opozičné strany kontrolujúce hornú komoru austrálskeho Senátu.
V roku 1996, keď do vlády nastupovala Liberálno-národná koalícia, štátny dlh bol 96 mld. AUD. Podľa prognóz ministra financií by 30. júna 2003, keď sa končí v Austrálii fiškálny rok, mal dlh dosiahnuť 34,5 mld. AUD. V nasledujúcom fiškálnom roku by sa po prípadnom predaji Telstry mohol dlh znížiť až na 1,7 mld. AUD, čo predstavuje len 0,2 percenta z hrubého domáceho produktu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 02:49